Majorarea salariului minim rămâne incertă. Premierul Nicolae Ciucă susține că guvernul "îşi doreşte ca salariul minim să crească", dar evită să spună ceva concret, afirmând că trebuie "o analiză, pe buget, pe cifre concrete".

salariu minimFoto: Dreamstime.com
  • "Calculul, în momentul de faţă, ţinând cont de cifrele pe care dumneavoastră le-aţi prezentat, noi încă nu am luat o decizie în acest sens.
  • Probabil nu sunt tocmai aliniate cu realitatea pentru că, atunci când vorbim de creşterea salariului minim, este vorba despre o limită de la care fiecare dintre cei care au angajaţi pot să îi remunereze”, a declarat Ciucă, miercuri, la Iveco, potrivit News.ro.

El a spus că ”este la îndemâna fiecărui manager, a fiecărui conducător de astfel de companie să stabilească salariul în funcţie de valoarea muncii prestate de fiecare angajat”.

  • ”Revenind la cifre, sigur că ne dorim ca salariul minim să crească şi de fiecare dată când am avut această posibilitate am discutat şi despre salarii şi despre pensii.
  • Reprezintă obiectivul nostru, astfel încât să îi sprijinim pe oameni să nu suporte întreaga povară a ceea ce înseamnă creşterea preţurilor şi efectele pe care le produce inflaţia, doar că până nu vom avea o analiză, pe buget, pe cifre concret, nu doresc să fac nicio referire cu privire la cuantumul cu care va creşte salariul minim”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă s-a renunţat la majorarea salariului minim la 3.000 de lei, premierul a spus că a făcut "referire foarte clar că valoarea va depinde de cifrele care sunt reflectate în proiectul de buget".

În acest moment, salariul minim brut în România este 2.550 de lei. De asemenea, angajatorii pot opera o majorare cu 200 de lei care nu vor fi taxați.

Parlamentul European a aprobat în septembrie o directivă privind salariul minim european. Aceasta va obliga statele membre care au salariu minim pe economie, inclusiv România, să „garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent”, propunând și o formulă de calcul legată de salariul mediu.

Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, anunța că social-democrații vor propune creșterea salariului minim brut la 3.000 de lei.

Declarația a fost primită prost de premierul Nicolae Ciucă care a fost deranjat că ministrul a vorbit „pe răspundere proprie”, măsura nefiind convenită în Coaliție. (Foto: Dreamstime)