Președinția cehă a Consiliului UE a transmis României felicitări privind reușita vizitelor de verificare privind îndeplinirea condițiilor Schengen, dar și calendarul pentru decizia de aderare a României, Bulgariei și Croației la spațiul unic de circulație european, a scris pe Twitter europarlamentarul USR Vlad Gheorghe.

Spațiul SchengenFoto: Karaboux / Dreamstime.com

Experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre au prezentat, miercurea trecută, la Bruxelles, Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen, raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare Schengen din România şi Bulgaria.

Calendarul deciziei Schengen privind România, potrivit lui Vlad Gheorghe:

  • „Pe 9 noiembrie, președinția cehă va informa Comitetul Reprezentanților Permanenți (COREPER) despre aceste vizite și rezultatele pozitive - cele din România ne privesc direct, mai ales că din 2011 numai rezultate pozitive avem, dar nu suntem încă în Schengen. Vă amintesc că Olanda ceruse aceste noi vizite, pentru `informații actualizate` despre modul în care România îndeplinește condițiile de aderare. COREPER va primi raportul acestor vizite la întâlnirea din noiembrie
  • Pe 15 noiembrie, concluziile vor fi prezentate și la întâlnirea de pregătire a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI - consiliul ce reunește miniștrii justiției și afacerilor interne ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene)
  • Pe 8 și 9 decembrie se reunește Consiliul Justiție și Afaceri Interne și vom avea o decizie privind aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen. România merită să fie în Schengen, îndeplinim toate condițiile impuse tuturor celorlalte state membre și românii au stat de-ajuns la cozi prin Europa.”

(foto articol: DreamsTime.com)