Mai mulți polițiști au intrat într-o clasă de la o școală din Jilava (Ilfov) și le-au cerut elevilor, fără explicații, să scoată tot ce au în buzunare și în ghiozdane, conform unor imagini publicate de Fanatik. Mai mulți părinți au reclamat că copiii lor au fost speriaţi şi "trataţi ca nişte infractori", în timp ce Poliția Ilfov a susținut că ar fi fost "o activitate specifică preventivă privind portul şi folosirea fără drept a obiectelor periculoase" în unitatea de învăţământ, întrucât ar fi existat date că sunt copii care vin cu briceag la şcoală. Poliţia mai spune totuși că Biroul Control Intern face verificări legate de desfăşurarea acţiunii, în urma sesizării mamei unuia dintre elevi.

Mașină de polițieFoto: Dreamstime / Vlad Ispas

În imaginile publicate de Fanatik se poate vedea cum trei polițiști intră într-o clasă, iar unul dintre ei le cere elevilor să scoată din buzunare și din ghiozdane tot ce au și să pună pe bănci.

La întrebarea unui elev dacă s-a întâmplat ceva, polițistul a răspuns că nu s-a întâmplat nimic. În timp ce copiii își scoteau obiectele din ghiozdane, polițistul i-a întrebat dacă au obiecte periculoase: "Eu vă spun de pe acum. Dacă am găsit la cineva...".

Chestionat de un elev de ce au venit, polițistul a răspuns: "Să vă controlăm pe voi, da".

Poliţiştii ar fi intrat cu cinci autospeciale în curtea Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Jilava, fiind verificate mai multe clase, iar directorul şcolii nu ar fi fost informat despre acţiune, scrie publicația citată.

Mai mulți părinți au reclamat că copiii lor au fost speriaţi şi "trataţi ca nişte infractori".

Ce susține Poliția despre perchezițiile făcute în clasă

Poliţia Judeţeană Ilfov a transmis că, având în vedere faptul că la începutul lunii octombrie poliţiştii de la siguranţa şcolară Ilfov au obţinut date privind aspecte care vizează portul unor obiecte tăietor înţepătoare, tip briceag, posibil de către unul sau mai mulţi elevi din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 1 Jilava în timpul programului şcolar, în 6 octombrie poliţiştii Biroului de Siguranţă Şcolară au participat la o şedinţă comună la sediul acestei şcoli, alături de directorul unităţii de învăţământ, consilierul şcolar, şeful Poliţiei Locale Jilava, un reprezentant al Primăriei Jilava, precum şi şeful societăţii de pază care desfăşoară activităţi specifice la unitatea de învăţământ în cauză.

Astfel, la şedinţă au fost discutate, în principal, aspecte care vizează prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, inclusiv de natură penală, în cadrul unităţilor de învăţământ, respectiv în Şcoala Gimnazială nr 1 din Jilava. De asemenea, s-a luat în discuţie aspectul ca unitatea de învăţământ, împreună cu firma de pază, să întocmească o procedură prin care agenţii de pază să poată controla ghiozdanele elevilor, în scopul prevenirii introducerii obiectelor periculoase în şcoală, scrie News.ro, citând Poliția Ilfov.

  • ”În acest context, în data de 12 octombrie a. c., poliţiştii Biroului de Siguranţă Şcolară Ilfov, împreună cu poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Măgurele, au desfăşurat o activitate specifică preventivă privind portul şi folosirea fără drept a obiectelor periculoase în unitatea de învăţământ menţionată, în baza unui plan de acţiune.
  • Subliniem faptul că la sosirea poliţiştilor la şcoala respectivă directorul unităţii de învăţământ a fost informat cu privire la efectuarea activităţii în cauză, acesta neavând obiecţiuni şi, de asemenea, a participat efectiv, împreună cu alte cadre didactice la această acţiune”, a arătat sursa citată.

IPJ Ilfov mai susține că în anul şcolar 2021- 2022 la această şcoală ar fi fost înregistrate mai multe evenimente produse cu violenţă.

  • ”Având în vedre aspectele sesizate de către mama unui elev din cadrul Şcolii Gimnaziale nr 1 Jilava, cu privire la modul de efectuare a activităţilor desfăşurate de poliţiştii Biroului de Siguranţă Şcolară Ilfov la unitatea de învăţământ mai sus menţionată, poliţiştii Biroului Control Intern, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov, efectuează verificări, urmând ca în raport de rezultatul acestora, să dispună măsuri, în conformitate cu actele normative în vigoare”, a adăugat Poliția. (Foto: Dreamstime)