Sala Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor a fost denumită "Hortensia Papadat-Bengescu", după scriitoarea din perioada interbelică, informează un comunicat de presă transmis, sâmbătă, de Uniunea Salvaţi România. Inițiatoarele au spus că ar fi vrut să ofere această denumire sălii "Drepturilor omului", dar cererea a fost refuzată pentru că „este mult prea importantă" ca să îşi schimbe denumirea.

Palatul ParlamentuluiFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"După mai bine de 25 de ani de la inaugurare, una dintre cele 1.000 de săli din Parlamentul României a fost denumită după o femeie: Hortensia Papadat-Bengescu, scriitoare din perioada interbelică. A durat aproape un an să se întâmple acest lucru, iar prima solicitare USR a fost respinsă. Ne-am lovit de scepticism, de sprâncene ridicate, de sentimentul că deranjăm, că insistăm prea mult pentru un lucru 'prea mic'. Nu e un lucru mic. E vorba despre a începe să recunoaştem meritele enorme pe care femeile le-au avut de-a lungul istoriei. O istorie care de multe ori le şterge urmele, reuşitele, contribuţiile, le şterge din memoria colectivă şi din gândurile noastre de zi cu zi. Această sală e astăzi un simbol. Sigur că, nu sunt naivă, e un pas infim de făcut în direcţia recunoşterii rezultatelor liderilor femei din Romania", spune deputata USR Diana Buzoianu, iniţiatoarea demersului, citată în comunicat, relatează Agerpres.

Potrivit sursei menţionate, ideea a fost a Dianei Buzoianu care, împreună cu senatorul USR Anca Dragu, a depus o solicitare în acest sens în decembrie 2021 către conducerea Parlamentului.

Sala "Drepturilor omului", „prea importantă” ca să îşi schimbe denumirea

Iniţiatoarele ar fi dorit ca sala de conferinţă "Drepturilor omului" din Parlament să devină prima sală care să primească numele unei femei, însă cererea a fost respinsă pe motiv că "sala este mult prea importantă" ca să îşi schimbe denumirea, susţin reprezentanţii USR. După acest refuz, deputatul USR Iulian Bulai, preşedinte al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, a depus cerere pentru redenumirea sălii comisiei de cultură, care a fost, în cele din urmă, acceptată, se precizează în comunicat.

"Denumirea unei săli din Parlamentul României după o femeie are valoare de simbol în direcţia recunoaşterii eforturilor şi meritelor pe care femeile le-au avut pentru progresul României, fie că este vorba de cultură, economie sau politică", se adaugă în comunicat.