Fostul manager al Serviciului de Ambulanță Neamț Dan Dorin Morenciu a fost trimis în judecată de DNA, alături de mai mulți angajați, într-un dosar privind modalitatea prin care 22 de persoane au reușit să ocupe, pe o perioadă nedeterminată, posturi în instituție. Fostul șef al Ambulanței este acuzat de procurori că ar fi cerut de la cele 22 de persoane sume cuprinse între 5.000 și 10.000 euro (în total 125.000 euro) și ar fi primit 82.000 euro pentru a le declara admise la concurs.

AmbulantaFoto: Departamentul pentru Situatii de Urgenta

DNA a anunțat marți trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Dan Dorin Morenciu, la data faptei manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț, pentru luare de mită în formă continuată (22 acte materiale).

De asemenea, au fost trimiși în judecată, în libertate: Mihaiela Cojocariu, la data faptei reprezentant al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și membru în comisia de examinare, pentru luare de mită, Elena Preda, la data faptei asistentă șefă în cadrul S.A.J. Neamț, pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată, Ionuț Doarbeș, la data faptei angajat în cadrul S.A.J. Neamț, pentru complicitate la luare de mită, precum și 12 angajați acuzați de dare de mită.

Cum funcționa rețeaua angajărilor pe bani la Ambulanța Neamț

Acuzațiile aduse de procurorii DNA:

  • În perioada 2 – 18 mai 2022, Serviciul de Ambulanță Județean Neamț a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în posturi de execuție, pe perioadă limitată, în timpul stării de alertă (în perioada pandemiei).
  • Dan Dorin Morenciu, în calitatea menționată mai sus, direct sau prin intermediul subalternilor săi Gladior Andronache, Elena Preda și Maria Luminița Rozoschi (aceasta din urmă fiind desemnată și președintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) ar fi cerut de la 22 de persoane (trimise în judecată în acest dosar) sume cuprinse între 5.000 și 10.000 euro (în total 125.000 euro) și ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concurs.
  • Concursul viza angajarea pe o perioadă nedeterminată a personalului sanitar și sanitar auxiliar care ocupase fără concurs posturi de execuție, pe o perioadă limitată, în timpul stării de alertă.
  • În 18 mai, Dan Dorin Morenciu ar fi primit, pe o stradă din municipiul Piatra Neamț, de la Elena Preda suma de 40.000 euro (pentru nouă persoane), fiind organizat flagrantul.
  • De precizat că, independent de înțelegerea avută inițial cu Dan Dorin Morenciu, Elena Preda ar fi pretins și primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro/persoană și nu 5.000 de euro, așa cum se stabilise inițial.
  • În aceeași zi, din diferența de bani rămasă (14.000 euro), Preda i-ar fi dat suma de 8.000 de euro Mariei Rozoschi, în incinta S.J.A. Neamț, iar suma de 6.000 de euro și-ar fi însușit-o în totalitate.
  • În aceeași manieră, ar fi procedat și ceilalți doi intermediari, Gladior Andronache și Maria Luminița Rozoschi, care, după ce i-ar fi dat lui Morenciu, la o pensiune din Piatra Neamț, partea acestuia de 27.000 euro (pentru 10 persoane), ar fi împărțit între ei diferența rămasă de 16.000 euro (Rozoschi – 5.500 euro, Andronache – 10.500 euro).
  • În plus, pentru a se asigura că nu vor fi probleme în timpul desfășurării examenului, Andronache și Rozoschi le-ar fi dat câte 1.500 euro Mihaielei Cojocariu și lui Lucian Cojocariu, membri în comisia de examinare.
  • Ca urmare a demersurilor descrise mai sus, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de concurs, toți cei 22 de candidați au fost declarați admiși, în condițiile în care mulți dintre ei nu ar fi dovedit că au avut cunoștințele necesare promovării examenului.

Procurorii au dispus măsuri asigurătorii, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț.

În acest dosar, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu 13 inculpați, angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț și candidați la concurs acuzați de infracțiuni de dare și luare de mită, comise în forma autoratului și a complicității. Cei 13 au declarat expres că recunosc comiterea faptelor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost începută urmărirea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între 1 an și 6 luni și 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.