Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că bugetul Apărării va crește anul viitor la 2,5% din PIB.

Klaus Iohannis la ceremoniile de Ziua ArmateiFoto: Presidency.ro

„Alocarea bugetară de 2% din PIB pentru Apărare, stabilită în anul 2017, a facilitat creșterea investițiilor, dotarea cu tehnică și echipamente, precum și fondurile necesare pregătirii și instruirii pentru o mai bună interoperabilitate cu aliații. Anul viitor vom face încă un pas înainte prin creșterea bugetului Apărării la 2,5% din PIB, pentru a spori capacitatea Armatei de a-și îndeplini misiunile încredințate și astfel să conferim României și mai multă credibilitate în exercitarea rolului de pilon regional de securitate”, a declarat șeful statului la ceremoniile dedicate zilei Armatei.

El a precizat că investițiile în propriile forțe de apărare sunt vitale, mai ales în actualul context al războiului din Ucraina.

„Din păcate, vedem că există încă state tributare unei mentalități depășite, care folosesc forța armată pentru a amenința suveranitatea unei țări independente, sfidând întregul sistem internațional bazat pe reguli. Răspunsul nostru - al țărilor NATO și al partenerilor noștri - trebuie să fie unul decisiv și hotărât, menit să contribuie la descurajarea acțiunilor oricărui potențial adversar”, a mai spus Iohannis.