Potrivit datelor Eurostat, în anul 2019, românii au reciclat mai multe deșeuri de ambalaje din plastic decât francezii, notează Agerpres. În medie, un european a generat în 2020 aproape 35 de kilograme de astfel de gunoi și doar o treime a fost reciclată.

Reciclare plasticFoto: © Pavel Rusak | Dreamstime.com

Fiecare persoană din Uniunea Europeană a generat, în medie, 34,6 kilograme de deşeuri de ambalaje din plastic în 2020 iar din această cantitate doar 13 kilograme (sau 38%) au fost reciclate, arată datele publicate joi de Eurostat.

În rândul statelor membre, cele mai bune performanţe se înregistrează în Olanda, Lituania, Slovacia, Spania, Bulgaria şi Cipru, unde mai mult de jumătate din deşeurile de ambalaje din plastic sunt reciclate. La polul opus, mai puţin de o treime din deşeurile de ambalaje din plastic sunt reciclate în Malta, Franţa, Danemarca, Ungaria, Irlanda, România, Polonia şi Austria.

Potrivit datelor Eurostat, în anul 2019, în România 31,1% din deşeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate, faţă de 26,9% în Franţa. Eurostat precizează că în cazul României şi Poloniei nu sunt disponibile date pentru anul 2020.

Între 2010 şi 2020, volumul deşeurilor de ambalaje din plastic generate per locuitor a crescut cu 23% (sau 6,5 kilograme). În aceeaşi perioadă a crescut şi volumul deşeurilor de ambalaje din plastic reciclate cu 32% (sau 3,2 kilograme). În pofida acestui progres, cantitatea de deşeuri de ambalaje din plastic care nu a fost reciclată a crescut cu 3,4 kilograme pe cap de locuitor comparativ cu 2010 ca urmare a unei creşteri mai mari a cantităţii de deşeuri de ambalaje din plastic generate.

Sursă foto articol © | Dreamstime.com