​De când există în România, organizația Hope & Homes for Children face tot posibilul să evite înstrăinarea copiilor din mediile vulnerabile de familiile lor sau de mediul familial. Uneori, pentru a ține un copil departe de orfelinat, e suficient ca familia să fie ajutată să-și transforme casa în cămin: să repare acoperișul sau să amenajeze camera copilului, să construiască alte camere sau să se racordeze la utilități, să găsească, la nevoie, un loc suficient de mare sau unde să se simtă în siguranță.

Când vedetele aleargă pentru ca oamenii vulnerabili să aibă un „acasă”Foto: Galantom

Printre fundraiserii voluntari care sprijină astfel de misiuni se numără și două vedete Pro TV: Cosmin Stan și Omid Ghannadi.

În 2020, impresionat de povestea lui Cosmin, un puști de 15 ani care locuia cu mama lui într-o garsonieră din Ferentari, Cosmin Stan s-a înscris la maratonul virtual al Bucureștiului și a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru ca adolescentul să poată locui și studia în condiții mai bune.

„Nu am renunțat și nu mi-a trecut nicio clipă prin cap să renunț vreodată, pentru că eram convins, pur și simplu, că băiatul acesta merită să fie ajutat”, spune jurnalistul. „Iar cea mai mare bucurie a fost când, deși atinsesem targetul propus, donațiile continuau să curgă, și așa am modificat ținta de vreo 2-3 ori.”

Despre folosirea platformei Galantom de către oamenii care își doresc să sprijine cauzele sociale în care cred, dar poate nu știu încă și cum, Cosmin spune că „e cel mai la îndemână și convenabil mod de a dona. Sigur, simplu, eficient.”

De ce nu stă deoparte și e important pentru el să ajute, dacă poate face asta? „Pentru că doar așa ajungem să evoluăm ca societate, fiind generoși, toleranți și atenți la tot ce ne înconjoară, fie că vorbim de oameni, animale, natură. Una dintre marile mele bucurii este de a dărui și o fac ori de câte ori am ocazia. Generozitatea este și ea o formă de împlinire personală, până la urmă.”

„De câte ori sunt generos cu alții, sunt, de fapt, generos cu mine”, spune și Omid Ghannadi. „Pentru că mă umple de energie, mă bucură tare și, prin urmare, o fac ori de câte ori pot.”

Vedeta emisiunii „Visuri la cheie” a strâns la rândul său fonduri pentru proiecte Hope & Homes for Children, fie că a făcut asta donându-și ziua de naștere, înscriindu-se cu soția lui la Jocurile Sportive de Sufragerie din 2020 sau alergând cu prietenii la competiții.

Arhitect și designer de interior, Omid înțelege foarte bine importanța unei case pentru echilibrul unei familii și în special pentru dezvoltarea copiilor.

„În primăvară am participat la Semimaratonul București și am adunat bani pentru a construi o casă pentru Adriana și familia ei”, scria el în 2019, în cadrul primei sale campanii de fundraising, despre care spune că a fost și cea mai mare provocare. „Fac acest lucru și la Maratonul București pentru că lucrurile bune se întâmplă pas cu pas, împreună reușim să oferim condiții mai bune de trai celor șapte copii ai Adrianei.”

Văzuse o mamă care își creștea în condiții grele copiii, preocupându-se totodată ca aceștia să meargă în continuare la școală, să fie curați și iubiți. El însuși părinte, și-a dorit să le ofere celor mici condițiile pentru un start mai blând în viață.

„Sunt un om norocos care vede zilnic cum se trăiește de partea cealaltă a baricadei, ca să spun așa”, a mai scris el atunci. „Departe de bula în care trăim mulți dintre noi, sunt foarte mulți oameni care se luptă cu alt gen de probleme. Probleme ce par ciudate pentru noi: cum îți speli copiii când nu este apă curentă, cum își fac aceștia temele când nu este electricitate, cum încălzești casa când nu sunt calorifere, cum împarți o cameră între 7-8 suflete și lista ar putea continua.

Adriana este un om care se confruntă cu problemele amintite mai sus. Și nu doar ea, ci și copiii pe care îi crește.”

Nu a fost ușor nici să strângă banii pentru o nouă casă, nici să protejeze familia de oameni rău- intenționați, spune el, dar acum, trei ani mai târziu, Adriana și copiii ei pot în sfârșit să trăiască într-un mediu sigur și adaptat nevoilor lor.

Implicarea lui în astfel de cauze are ca fundament credința că generozitatea trebuie să se numere printre setul de valori care ne definesc ca oameni. „Cred că este important să mergi la școală, să ai grijă de sănătatea ta fizică, psihică, și mai cred că trebuie să ai grijă și de sănătatea ta spirituală, iar sufletul se hrănește cu generozitate, cu binele pe care îl faci altui om, celor din jurul tău și nu numai.”

Să ajuți e atât de ușor! Dacă vrei să-ți donezi ziua sau să participi la un eveniment sportiv pentru o cauză socială, găsești mai multe informații despre cum poți face asta pe Galantom.ro.

Citește interviurile integrale cu Omid și Cosmin aici.

Articol susținut de Asociația One Kind