Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a fost inmormantat, astazi la Cimitirul Bellu din capitala, pe Aleea Actorilor. Trupul neinsufletit al marelui actor a fost depus, in aceasta dimineata, in foaierul Salii Mari a Teatrului National din Bucuresti, unde fostii colegi, dar si oamenii simpli care l-au iubit, au venit sa ii aduca un ultim omagiu, anunta Radio Romania Actualitati. Ovidiu Iuliu Moldovan a incetat din viata miercuri seara, la varsta de 66 de ani. Marele artist suferea, de mai multi ani, de ciroza.

Marele actor a fost decorat, astazi, post-mortem, cu ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler si a fost inmormantat cu onoruri militare.

Ultimul spectacol in care a fost distribuit Ovidiu Iuliu Moldovan a fost "Celalalt Cioran", regizat special pentru el de Radu Penciulescu dupa "Caietele" lui Emil Cioran, vizualizate scenic de criticul de teatru George Banu. Aceasta montare a fost adusa la rampa in 2002 si s-a aflat in repertoriul Teatrului National din Bucuresti si in actuala stagiune.

Ovidiu Iuliu Moldovan a urcat, insa, pentru ultima data pe scena la 15 ianuarie, cand a sustinut, alaturi de actorii Valeria Seciu, Ion Caramitru si clarinetistul Aurelian Octav Popa, la Nationalul bucurestean, recitalul extraordinar "Trecut-au anii...", dedicat lui Eminescu.

Absolvent al Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1964, la clasa profesorilor A.Pop Martian si Octavian Cotescu, actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a realizat de-a lungul celor 44 de ani de activitate artistica roluri memorabile in teatru, film, la radio si televiziune.

Printre rolurile realizate se numara: Baronul in "Azilul de noapte," de Maxim Gorki, regia Ion Cojar (1998); Penteu in "Bacantele," de Euripide, regia Mihai Maniutiu (1997); Platonov in "Platonov," de A.P. Cehov, regia Ivan Helmer (1994); Tamerlan in "Tamerlan cel Mare," de William Shakespeare, regia Victor Ioan Frunza (1994), Lopahin in "Livada de visini" de A.P. Cehov, regia Andrei Serban (1991); Orsino in "Noaptea regilor" de William Shakespeare, regia Andrei Serban (1991).

Actor complet, Ovidiu Iuliu Moldovan a jucat in 22 de filme, printre care "Craii de Curtea Veche", regia Mircea Veroiu (1997), "Craciun insangerat", regia Claudio Nasso (Canada, 1996), "Nopti de cristal", regia Tonia Marketaki (Grecia, 1994), "Somnul insulei", regia Mircea Veroiu (1993), "Cuibul de viespi", regia Horea Popescu (1988), "Punct si de la capat", regia Alexa Visarion (1986), "Castelul din Carpati", regia Stere Gulea (1982), "Copilul, petrolul si ardelenii", regia Dan Pita (1980), "Bietul Ioanid", regia Dan Pita (1980), "Profetul, aurul si ardelenii", regia Dan Pita (1978), "Artista, aurul si ardelenii", regia Mircea Veroiu (1978).