Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a fost trimis în judecată, joi, sub acuzațiile de corupere pasivă și finanțarea ilegală a partidului din partea unei organizații criminale, în dosarul „Kuliok (Sacoșa)”. Conform procurorilor, Dodon ar fi cerut și primit de la miliardarii Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov până la un milion de dolari, pentru a-i scăpa, printre altele, de răspunderea penală în Rusia, scrie deschide.md.

Igor Dodon, retinut de procurorii moldoveniFoto: Captura video

Potrivit unui comunicat al Procuraturii de la Chișinău, Igor Dodon este acuzat că, "urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și ale lui Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia sume de bani de la 600.000 până la 1.000.000 de dolari".

Procurorii spun că banii ar fi fost ceruți de fostul președinte pro-rus pentru achitarea cheltuielilor curente ale formațiunii sale, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid.

Banii ar fi fost primiți de Dodon de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov pentru a negocia, în calitate sa de președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Rusia "condiții favorabile Partidul Democrat din Moldova și, personal, lui Plahotniuc privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între partidul politic „PDM” și partidul politic „PSRM”". "Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri în cadrul noului guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc Vladimir de răspunderea penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care sunt în gestiunea organelor de drept din Federația Rusă", mai arată Procuratura Anticorupție.

Dosarul este disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon și a fost transmis Curții Supreme de Justiție, competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de președintele Republicii Moldova.

Igor Dodon, în prezent preşedinte de onoare al Partidului Socialiştilor, pe care l-a fondat, a fost reţinut în 24 mai, iar ulterior a fost plasat în arest la domiciliu. În dosar mai sunt vizaţi mama lui Igor Dodon, soţia sa, precum şi cumnatul său, Petru Merineanu. De asemenea, Dodon este învinuit în dosarul "Energocom".