Guvernele statelor Uniunii Europene vor vota în luna decembrie dacă România și Bulgaria vor fi primite în spațiul Schengen, după 11 ani de amânări. Întrebat joi despre posibilitatea unui decizii favorabile, președintele Klaus Iohannis a spus că "există această posibilitate, dar garanția nu există încă".

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala
  • "Există această posibilitate, dar garanția nu există încă, e bine să se știe. Ne implicam cu toții, și eu, și Guvernul (...) pentru a reuși acest lucru.
  • Sunt șanse fiindcă nevoia de unitate în Uniunea Europeană a devenit și mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia și această unitate se poate consolida dacă România, Bulgaria și Croația vor deveni parte din spațiul Schengen, după atâția ani de așteptare", a declarat Iohannis, joi, înaintea primei reuniuni a Comunității Politice Europene, care are loc la Praga, întrebat dacă există posibilitatea ca România să fie primită în spațiul Schengen la finalul anului.

Întrebat dacă, la acest moment, mai există vreo opoziție, precum cea a Olandei, ca România să intre în Schengen, Iohannis a evitat să dea un răspuns concret, spunând că "nu toate punctele sunt lămurite", dar "crede" că "de data asta avem șanse mai bune decât în altă conjunctură".

Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene va căuta ca la summitul din luna decembrie să se obţină unanimitatea cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţat ministrul ceh de Externe Mikulas Bek, miercuri, în plenul Parlamentului European.

  • "În ultimii ani, spaţiul Schengen a resimţit provocări precum valul de migranţi din 2015-2016 şi consecinţele actualului conflict din Ucraina.
  • Preşedinţia (cehă a Consiliului UE) consideră că extinderea Schengen este un element fundamental şi se angajează să facă progrese pentru ca România şi Bulgaria să adere la acest spaţiu", a spus Bek în plenul de la Strasbourg, care dezbate procesul de aderare a României și Bulgariei la zona Schengen.

Supunerea la vot a unei rezoluţii a Parlamentului European pe această temă este prevăzută pentru sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

Oficialul ceh a precizat că săptămâna viitoare vor începe vizite ale experţilor europeni în România şi Bulgaria.

Guvernele statelor UE ar urma să voteze în decembrie, la Consiliul JAI, dacă România și Bulgaria vor fi primite în spațiul Schengen, după 11 ani de amânare.

CITEȘTE ȘI:Aderarea României şi a Bulgariei la Schengen: Preşedinţia cehă a Consiliului UE cere o decizie favorabilă în acest an / "Aşteaptă de peste 11 ani" / Europarlamentar german (AfD): "Vreau să fiu prietenos când spun că România este Wild West-ul Europei"