Doi oameni de afaceri - Dragoș Dobrescu și Pier Luca Canino, fostul director al Astaldi România - și avocatul Doru Boștină au fost trimiși în judecată de DNA, joi, într-un dosar de trafic de influență privind acordarea avizelor pentru magistrala 5 de metrou Drumul Taberei. Conform procurorilor, unul dintre oamenii de afaceri i-ar fi cerut celuilalt un milion de euro, pentru a interveni la primarul de atunci al sectorului 6 pentru obținerea avizelor la magistrala de metrou.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

DNA a anunțat joi trimiterea în judecată a doi oameni de afaceri și a unui avocat, pentru infracțiuni de trafic și cumpărare de influență, comise în forma autoratului și a complicității și spălarea banilor.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că este vorba despre oamenii de afaceri Dragoș Dobrescu și Pier Luca Canino și avocatul Doru Boștină.

Conform unor surse judiciare, Pier Luca Canino, fostul director al Astaldi România, i-ar fi cerut lui Dragoș Dobrescu să intervină la primarul de atunci al Sectorului 6, Rareș Mănescu, să îi faciliteze obținerea avizelor pentru lucrările la magistrala 5 de metrou.

Dobrescu ar fi cerut, în schimb, 1 milion de euro, iar cei doi ar fi convenit ca banii să fie remiși prin firma lui Doru Boștină, pentru a ascunde natura banilor fiind încheiat un contract de asistență juridică, precum și un contract de mentenanță.

De precizat că Rareș Mănescu nu are nicio calitate în acest dosar.

Rise Project a scris că Dragos Dobrescu ar fi "unul dintre cei mai notorii rechini imobiliari ai Bucureștiului, un multimilionar pe care personaje din mediul politic sau din cercurile mondene l-au descris ca numărându-se printre apropiații fostului președinte al PNL Crin Antonescu, în perioada în care acesta din urmă se afla la vârful carierei sale politice". Dobrescu face parte din așa-numitul grup de la Monaco, format din influenți milionari.

Pier Luca Canino a fost CEO al Astaldi România, demisionând în luna ianuarie.

Acuzațiile aduse de procurori

Comunicatul oficial al DNA:

  • În contextul desfășurării unor lucrări în București la Magistrala 5 de metrou (Drumul Taberei), în perioada 20-26 iunie 2013, unul dintre oamenii de afaceri ar fi pretins de la celălalt om de afaceri suma de 1.000.000 euro (plătibili în decursul a patru ani), în schimbul exercitării influenței pe care a pretins că o are asupra unui primar de sector din București (n.r. - primarul de atunci al Sectorului 6, Rareș Mănescu), pentru obținerea cu ușurință a avizelor necesare execuției lucrărilor respective.
  • Cu aceeași ocazie, inculpatul ar mai fi promis că vor fi soluționate favorabil și plângerile cetățenilor (riverani) nemulțumiți de modalitatea în care se derulau lucrările respective.
  • Pentru a fi ascunsă adevărata natură a banilor, aceștia urmau să fie remiși prin intermediul unei societăți controlate de avocatul inculpat în cauză, sub forma unor servicii fictive de „mentenanță”.
  • În această modalitate, în 9 septembrie 2013, ar fi fost transferați în contul unei societăți administrate de primul dintre inculpați o primă tranșă, în valoare de 547.000 lei, bani care, ulterior, au fost retrași sub formă de cash.
  • În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 547.000 lei, sumă care a fost depusă de inculpatul trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în contul unei unități bancare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă de procurori.