„Cea mai mare provocare pentru mine a fost și rămâne jena de a cere bani cuiva”, povestește Oana Solomon, care, de mai mulți ani, își dăruiește ziua de naștere pe Galantom. De când platforma Galantom a lansat conceptul „Dăruiește ziua ta”, Oana simte că acest moment din an a căpătat sens.

Totul pentru copii: cum strâng două mame tinere fonduri pentru cauzele sociale în care credFoto: Galantom

Până acum, a ales să sărbătorească alergând, uneori invitând oamenii „să cumpere kilometri”, alteori promițându-le că, dacă donează 100 ron, îi pot lansa o provocare. Acum doi ani, când își propusese să strângă 10.800 ron pentru dotarea secției de terapie intensivă nou-născuți din spitalul Marie Curie, scria pe platformă: „Începând din data de 26 octombrie 2020 și până în data de 9 decembrie (ziua mea de naștere) voi alerga 44 de km pe săptămână (vârsta pe care o împlinesc), iar pe data de 6 decembrie, voi alerga zi lumină cu sprijinul celor de la Inima Copiilor și al restaurantului Pescăruș pentru a te convinge să ducem împreună la îndeplinire acest proiect temerar.” La final a strâns 24.543 ron.

„De fiecare dată când mă gândesc la Secția de Neonatologie a Spitalului Marie Curie, îmi amintesc prima vizită din 2010, într-o sală înghesuită, cu incubatoare și multă tensiune”, spune Oana. „Acum, este una dintre cele mai moderne secții din Europa. (…) Cea mai mare bucurie este să merg la Marie Curie și să văd cât de mult contează susținerea noastră, a fiecăruia dintre noi, cu cea mai neînsemnată sumă.”

Fie că face campanii pentru Asociația Inima Copiilor, pentru construirea unui nou Centru HOSPICE Casa Speranței sau pentru susținerea tinerilor sportivi români, implicarea Oanei dă roade. A strâns, până acum, peste 74.000 ron pentru proiecte ale ONG-urilor din România, învățând, pe parcurs, să lupte cu teama de a cere bani și descurajarea. „Uneori am trimis sute de mesaje și abia au venit câteva sute de lei, însă de fiecare dată mă gândesc că este nevoie de fiecare leu și merg mai departe.”

Oana consideră că e important ca fiecare dintre noi să-și găsească acea cauză cu care rezonează, aproape de sufletul său, și, apoi, să nu stea deoparte. „De fiecare dată ne plângem că «nimeni nu face ceva pentru...». Eu cred că TU poți schimba pe NIMENI în CINEVA și CINEVA poate schimba lumea. Poate că nu într-o zi sau într-o singură strângere de fonduri, dar sigur pas cu pas și implicare cu implicare, vom reuși să fim schimbarea pe care o vrem în lume.”

Tot pentru Inima Copiilor, dar și pentru Tabăra MagiCAMP, care le oferă o oază de bucurie copiilor cu afecțiuni oncologice, sau pentru Ajungem MARI, care susține educația copiilor din centre de plasament și medii defavorizate, și-a donat până acum ziua și Fidan Căploiu, o tânără mamă care este Project Manager. Generozitatea i-a fost insuflată de mică, din familie, și speră că i-o va putea transmite și fetiței ei. „Iubesc să dăruiesc și să fiu de ajutor, asta mă face fericită”, spune Fidan. „Am încredere că viața are mai mare valoare atunci când facem lucruri pentru cei din jur.”

Alege, încă de când nu era părinte, proiecte legate de sănătatea și educația copiilor, pentru că „ei sunt viitorul nostru și ei aduc bucuria în viața noastră”. Campaniile pe care le desfășoară pe platforma Galantom sunt o provocare pe care o abordează cu ochii pe obiectiv – are tot timpul cauza în care crede în minte și face tot ce poate ca să convingă cât mai mulți oameni să se implice fie ca donatori, fie ca fundraiseri.

„Consider că sufletul nostru are nevoie de acțiunile noastre recurente de generozitate”, adaugă ea. „Să ne oprim o secundă și să ne întrebăm cum putem aduce valoare și ce lăsăm în urmă.”

Să ajuți e atât de ușor! Dacă vrei să-ți donezi ziua sau să participi la un eveniment sportiv pentru o cauză socială, găsești mai multe informații despre cum poți face asta pe Galantom.ro.

Citește interviurile integrale cu Oana și Fidan aici.

Articol susținut de Asociația One Kind