Blue Air a anunțat vineri că nu va relua zborurile din 10 octombrie, așa cum promisese, din cauza dificultăților financiare, fără a mai avansa însă un nou termen. Compania a oprit zborurile în 6 septembrie, provocând haos pe aeroporturi, în urma popririi pe conturile companiei.

Avion al companiei Blue Air pe aeroportul internațional Henri CoandăFoto: Dreamstime.com

Într-un comunicat de presă transmis vineri, în care invocă "multiplele dificultăţi financiare şi operaţionale" generate de pandemia COVID-19 și resimțite mai ales de către "companiile aeriene regionale private care se luptă pentru supravieţuire", Blue Air spune că se află în prezent în discuţii cu potenţialii investitori, creditori şi Guvernul României pentru a-şi restructura profilul de capital, astfel încât să poată reîncepe operaţiunile aeriene.

  • "Având în vedere, însă, complexitatea acestui proces, Blue Air nu este, din păcate, încă în măsură să reînceapă să zboare din data de 10 octombrie 2022. Blue Air va transmite un anunţ imediat după finalizarea discuţiilor în curs cu privire la momentul la care estimează că flota sa va decola din nou", precizează compania, care amână, astfel, pentru a doua oară momentul estimat pentru reluarea zborurilor.

Reamintim că în 6 septembrie Blue Air a suspendat toate cursele programate până în data de 12 septembrie, motivând că Ministerul Mediului a pus poprire pe toate conturile companiei.

Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat o zi mai târziu că a decis suspendarea popririi şi stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanţei, însă compania a anunţat ulterior că va relua zborurile abia din 10 octombrie, argumentând lipsa banilor pentru combustibil şi pentru celelalte cheltuieli operaţionale.

La jumătatea lunii septembrie, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Corpul de control va face verificări pentru a stabili adevăratele cauze care au dus la blocarea conturilor companiei aeriene. Întrebat dacă există suspiciunea că aceste conturi ale Blue Air să fi fost blocate fără drept legal, premierul a spus: "Există astfel de suspiciuni, motiv pentru care Corpul de control va identifica care au fost adevăratele cauze". (Sursa: Dreamstime.com)