​Miercuri dimineața uraganul Ian a făcut ravagii în Florida, peste două milioane de case au rămas fără energie electrică și în mai multe zone rafalele de vânt au depășit viteza de 200 km/h. Ian este cel mai puternic uragan care a lovit Florida în istoria recentă. Pentru orașul Tampa Bay este cea mai puternică furtună din ultimul secol.

Uraganul IanFoto: Captura YouTube

Uraganul Ian a fost clasificat ca fiind de categoria patru în momentul de maxim, iar viteza vântului în rafală a atins 241 km/h în orașul Fort Myers, miercuri după-amiază. Furtuna a fost catalogată ca fiind „catastrofală” și genul de eveniment despre care oamenii își vor aminti mulți ani de acum înainte.

Uraganul a lovit marți Cuba, cauzând o uriașă pană de curent.

În SUA, furtuna puternică a lăsat în urmă case distruse, mașini avariate, iar zborurile de pe aeroportul internațional Jacksonville sunt anulate joi. Acoperișul unui spital din Port Charlotte a fost rupt, iar medicii au fost nevoiți să mute pacienții într-un loc sigur. Miercuri noaptea, două milioane de case au rămas fără energie electrică.

În sud-vestul Floridei, imaginile de la postul MSNBC au arătat străzi complet inundate şi maşini plutind pe şuvoaie. În oraşul Fort Myers, inundaţiile au fost atât de severe încât unele cartiere păreau lacuri. Viitura putea depăşi uneori trei metri, a anunţat miercuri seară guvernatorul statului, Ron DeSantis (sursa Agerpes).

Furtuna a scăzut în intensitate în ultimele ore ale zilei de miercuri, fiind retrogradată la una de categorie unu când și-a continuat drumul spre zonele interioare ale Floridei.