Bujorul este declarat „floare naţională a României”, conform unui act normativ adoptat marți de Camera Deputaților.

BujoriFoto: Gradina Botanica Bucuresti

Proiectul a primit 180 de voturi "pentru", 39 "împotrivă" şi 23 de abţineri.

Ce prevede proiectul de lege:

  • "Se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Naţională a României.
  • În scopul marcării Florii Naţionale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice şi ornamentale diferite specii de bujor.
  • Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice".

Autorităţile administraţiei publice locale pot sprijini "material şi logistic" întreţinerea şi protejarea rezervaţiilor naturale de bujor românesc şi "vor lua măsuri pentru adaptarea la condiţiile pedo-climatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte ţări".

Proiectul mai prevede că autorităţile locale pot organiza anual expoziţii florale centrate pe bujor şi vor putea amenaja în parcuri şi grădini publice spaţii rezervate cultivării florii de bujor.

Consiliile judeţene pot lua măsuri pentru înfiinţarea şi întreţinerea unor mini-grădini botanice în care florile de bujor să ocupe spaţii distincte şi pot sprijini amenajarea unor alei de bujor ca floare peisagistică urbană.

Uniunea Artiştilor Plastici va sprijini organizarea pe plan local a unor expoziţii de pictură consacrate florii de bujor. Totodată, se prevede ca Romfilatelia să cuprindă în planul său de emisiuni filatelice emiterea unor coliţe şi timbre consacrate florii de bujor.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.