​Despărțirea de vară salută întotdeauna toamna. După cele mai călduroase luni ale anului, se pare că suntem pregătiți pentru o binemeritată pauză de la temperaturile ridicate și să trecem la temperaturi mai plăcute. Dar toamna este un lucru imprevizibil și, în timp ce într-o zi ne poate oferi un apus de soare cald și confortabil, în altă zi ne poate duce în cea mai aspră dintre ierni.

Este important să vorbim despre aparatul de aer condiționat și relația lui cu toamna. Foto: UNSPLASH

De aceea, este important să vorbim despre aparatul de aer condiționat și relația lui cu toamna.

Toamna, așa cum am mai spus, ne determină să căutăm medii mai calde, deoarece temperaturile din această perioadă a anului sunt, de obicei, considerabil mai scăzute decât cele din timpul verii.

Din acest motiv, aparatele de aer condiționat sunt aliați de nădejde. Trebuie să ținem cont de faptul că, în cadrul sistemelor de încălzire electrică, acele echipamente de încălzire de tip pompă de căldură, cum ar fi aerul condiționat, sunt mult mai eficiente decât cele care folosesc rezistențe electrice, asta pentru că pentru fiecare KW de energie electrică pe care îl absorb din rețea, furnizează de cel puțin 2,8 ori mai multă energie livrată pentru a încălzi o încăpere.

Pe de altă parte, există și aparate de aer condiționat care au elemente de control termostatic, acestea fiind responsabile de măsurarea temperaturii mediului ambiant și, atunci când este atinsă temperatura dorită, nu mai furnizează căldură. Acestea permit o mai bună reglare a temperaturii și ating o mai mare eficiență în ceea ce privește consumul de energie

Totodată, există și echipamente care au un temporizator și îți permit să selectezi ora la care este pornit aparatul, astfel încât atunci când ajungi acasă să te găsești la temperatura ideală.

Aerul condiționat: Sfaturi pentru utilizarea acestuia toamna

A face față temperaturilor scăzute cu ajutorul aparatului de aer condiționat nu ar trebui să fie o problemă majoră, însă trebuie să țineți cont de câteva precauții și considerații pentru a utiliza eficient acest element:

Temperatura ideală

Unul dintre punctele critice atunci când vorbim despre utilizarea aparatelor de aer condiționat în timpul toamnei sau chiar al iernii este temperatura la care ar trebui să fie folosite.

Pentru ca să aveți un parametru precis al ceea ce este potrivit în acest sens, vă spunem că toamna este recomandat să folosiți aerul condiționat între 20 și 22º C, doar în timpul zilei. Cu toate acestea, la căderea nopții, trebuie să reduceți temperatura între 16 și 18º C, întotdeauna în modul de încălzire.

Un lucru de care trebuie să țineți cont și pe care mulți oameni îl ignoră: pentru fiecare grad pe care îl creșteți în modul de încălzire, consumul va crește cu 8%.

Căldura urcă

Acesta este un adevăr pe care nimeni nu îl ignoră în acest moment: căldura urcă, fie că este vorba de căldura naturală care pătrunde în mediul înconjurător din exterior sau chiar de cea produsă prin utilizarea unor sisteme precum echipamentele de aer condiționat.

Așadar, cum căldura se ridică, trebuie să găsiți o modalitate de a face ca căldura emanată de aparatul de aer condiționat să fie distribuită mai uniform. Cel mai practic mod de a realiza acest lucru este prin plasarea deflectorului de aer condiționat în jos, deoarece acest lucru ajută la prevenirea stratificării aerului cald în partea superioară a camerei.

Când să porniți echipamentul?

Un alt aspect important în ceea ce privește utilizarea eficientă a aparatului de aer condiționat toamna este legat de momentul potrivit pentru a-l porni. Recomandarea experților în domeniu este ca aerul condiționat să fie pornit cu o oră înainte, fie cu o oră înainte de a ajunge acasă, fie dacă, de exemplu, sunteți deja acasă și doriți să o încălziți, trebuie să știți că va dura aproximativ acest timp pentru a încălzi cele mai reci suprafețe.

Nu uitați că există aparate de aer condiționat care au un temporizator și acest lucru vă permite să le programați în așa fel încât, dacă știți că în timpul zilei nu este nimeni acasă, să îl lăsați oprit, dar cu o oră înainte de sosirea dumneavoastră, acesta se pornește automat, așteptându-vă sosirea cu temperatura ideală.