Fostul primar din Beiuş Adrian Domocoş a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, după ce ar fi aprobat ilegal finanțarea cu peste 3,4 milioane de lei din bugetul local a echipei de fotbal ”Bihorul” Beiuş. El are la activ două condamnări, fiind eliberat condiționat în urmă cu un an.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Conform procurorilor DNA, în perioada 30 iulie 2008 - 7 decembrie 2015, Domocoș ar fi aprobat ilegal 347 de ordonanțări din partea Primăriei Beiuș pentru plata sumei totale de 3.406.063 lei din bugetul local către Asociația sportivă Club Fotbal “Bihorul” Beiuș.

În perioada 2008-2012, Domocoș a fost și președinte al clubului, fiind astfel singura persoană care aproba referatele, din partea clubului de fotbal, prin care erau solicitate de la bugetul local sume de bani pentru sprijinirea activității. Aceasta, în condițiile în care Consiliul municipal Beiuș nu a fost membru asociat în această structură de drept privat și nu avea încheiat niciun contract de asociere sau parteneriat cu respectivul club de fotbal, mai spune DNA.

Primăria Beiuș s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.406.063 lei, obținută ilegal de către Clubul de Fotbal Bihorul Beiuș.

În acest caz au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri ale fostului primar, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor.

Două condamnări la activ

În decembrie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe Adrian Domocoș la 5 ani și opt luni de închisoare pentru fapte de corupție, într-un alt dosar instrumentat de DNA.

El a fost acuzat că s-a folosit de funcție pentru a obține, cu titlul de concesiune, un spaţiu al Episcopiei Greco-Catolice pentru care a plătit o chirie subevaluată. În schimb, s-ar fi obligat să scutească Episcopia de la plata unor impozite pentru clădirile deţinute de aceasta în oraş.

În septembrie 2021, el a fost eliberat condiționat, conform Bihoreanul.

Aceasta nu a fost însă prima condamnare. În 2016, cu două zile înainte de alegerile locale la care candida pentru al treilea mandat, Domocoș a fost condamnat definitiv la doi ani şi patru luni de închisoare de către instanța supremă pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, fiind acuzat că ar fi indus în eroare Ministerul Mediului solicitând bani pentru lucrări neexecutate de o firmă favorizată de Primăria Beiuş.