Preotul Visarion Alexa, parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Capitală, reţinut după ce o femeie l-a acuzat de agresiune sexuală, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Arhiepiscopia Bucureştilor a confirmat ca luni va începe ancheta în acest caz, anunţând totodată că preotul a fost suspendat „de la slujirea preoţească”. Avocata lui Alexa Visarion, Mariana Mihai, a afirmat că a existat o relaţie de prietenie între preot şi femeia respectivă.

Visarion AlexaFoto: Captura YouTube - PODCASTUL LUI DAMIAN DRAGHICI

20:00 Judecătoria Sectorului 6 a decis să îl plaseze pe preotul Visarion Alexa sub control judiciar

”În baza 227 alin. 1 Cod proc. penală şi art. art. 219 alin. (7) Cod proc. penală, respinge propunerea de arestare preventivă, formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti în dosarul de urmărire penală nr. 6204/P/2022. În baza art. 227 alin. 2 Cod proc. penală rap. la art. 202 alin. 4 lit. b Cod proc. penală cu referire la art. 211 Cod proc. penală dispune luarea faţă de inculpatul Alexa Visarion a măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, din data de 17.09.2022 până la data 15.11.2022, inclusiv”, se arată în decizia instanţei.

Visarion Alexa nu are voie: să părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului de urmărire penală, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată; să se apropie la o distanţă mai mică de 300 de metri de persoana vătămată şi să comunice cu aceasta, direct sau indirect, pe nici o cale, cu excepţia exercitării, prin intermediul altor persoane, exclusiv a dreptului la mediere cu persoana vătămată; să exercite profesia de preot.

Avocata preotului, Mariana Mihai, a mai precizat că a fost o discuţie între cei doi „nu neapărat o agresiune”.

„Relaţia de duhovnic a fost dublată de o relaţie de prietenie, partea vătămată recunoaşte acest lucru. Dânsa comunica aproape non-stop, noaptea, ziua cu părintele şi în această relaţie, pe fondul acelei prietenii şi abordări personale, a intervenit şi acest eveniment, incident din aprilie 2022. Nu a existat o relaţie foarte profundă. A depus plângerea pe 20 iulie în ultima zi în care se putea formula plângere şi acesta este un lucru destul de discutabil”, a explicat apărătoarea preotului, Mariana Mihai, potrivit News.ro.

18:53 Arhiepiscopia a confirmat că luni „va începe ancheta acestui caz nesfârșit de trist”, potrivit lui Bănescu.

  • Prima măsură luată, până la confirmarea culpei prin finalizarea anchetei derulate de autoritățile abilitate, este „suspendarea de la slujirea preoțească”.

"În data de 17 august a.c., poliţişti din cadrul Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București - Secția 20 Poliție au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, despre faptul că un bărbat, în vârstă de 46 de ani, ar fi agresat-o sexual”, potrivit Poliției, citată de Antena 3.

Femeia în vârstă de 37 de ani le-a pus polițiștilor că a fost agresată sexual, chiar în timpul spovedaniei.

Polițiștii au deschis o anchetă, iar vineri, 16 septembrie, preotul a fost dus la secție pentru audieri, iar ulterior el a fost reținut.

„În baza probatoriului administrat, cel în cauză a fost reținut pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat instanței cu propunere legală”, a transmis Poliția Capitalei într-un comunicat de presă. Surse judiciare au declarat pentru ziarul Libertatea că este vorba de părintele Visarion Alexa de la Biserica Pogorârea Sfântului Duh, Sfântul Nicolae.

„Cercetările sunt continuate de polițiști din cadrul Secției 20 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de agresiune sexuală”, transmite Poliția Capitalei.

Arhiepiscopia Bucureștilor va începe la rândul ei o anchetă independentă.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu spune că „vestea este una absolut șocantă”, iar Arhiepiscopia Bucureștilor va începe la rândul ei o anchetă independentă.

  • „Personal nu cunosc niciun amănunt legat de acest caz aflat acum in sfera de cercetare a autorităților care îl anchetează.
  • Vă pot spune doar ca Arhiepiscopia Bucureștilor va începe la rândul ei o anchetă independentă.
  • Dacă acuzațiile aduse preotului menționat vor fi confirmate de autoritățile judiciare, cazul său va fi judecat și de autoritățile bisericesti in cadrul „Consistoriului bisericesc””, a spus pentru HotNews Vasile Bănescu.

Visarion Alexa, e originar din Bacău și e parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” – Militari (București).

În calitate de realizator sau de invitat în cadrul emisiunilor radio și TV, părintele Visaron Alexa abordează teme de actualitate şi răspunde la frământările generaţiei actuale. A participat la numeroase cateheze, întruniri, conferinţe, la diferite dialoguri şi dezbateri, potrivit Doxologia.