S-a lansat Digiteca, platforma online care centralizează milioane de documente istorice, de la ziare, reviste și publicații, până la hărți. Jurnaliști, membri ai mediului academic sau pasionații de istorie au acum acces la informații valoroase. Baza de date este astăzi gratuită.

Biblioteca online Arcanum DigitecaFoto: Arcanum Digiteca

Când te gândești la digitalizarea de documente în online, ești tentat să crezi că ele sunt fie de găsit doar în biblioteci, fie pe platforme complicate, greu accesibile și de calitate proastă. Publisherul online Arcanum dărâmă însă toate aceste stereotipuri. Compania se ocupă cu digitalizarea în masă, arhivarea și publicarea documentelor tipărite, astfel încât orice doritor să le poată consulta de oriunde cu ușurință.

Din dragostea pentru digitalizare s-a născut și Digiteca, o platformă online care centralizează milioane de documente, de la ziare, reviste și publicații, până la hărți, toate digitalizate prin cele mai moderne mijloace. Scannere de înaltă performanță oferă imagini clare ce sunt apoi transferate către documente PDF de rezoluție mare, astfel încât textele și imaginile se disting clar, ca și cum ai ține în mână acea bucățică de ziar, revistă sau hartă. De la ediții ale ziarului Adevărul (Adeverul, pe atunci) din 1914, numere din revista Știință și tehnică din 1999 sau hărți diverse, toate sunt disponibile prin doar câteva click-uri.

Platforma cuprinde în prezent 40.505.452 de pagini de documente și oferă opțiuni avansate de căutare. Ca un Google mai complex și mai inteligent, Arcanum e locul în care găsești documente din cele mai variate domenii. Design-ul este unul aerisit, accesibil, iar crearea unui cont se face cu doar câteva click-uri. Apoi, ești liber să te pierzi printre numeroasele colecții și să cauți ce te interesează: reviste, ziare, hărți. Toate sunt organizate perfect, în funcție de domeniu, titlu și apariție, astfel că nu-ți ia mult să ajungi unde ai nevoie.

După ce ai găsit publicația sau harta dorită, o poți fie consulta chiar pe site, online, sau o poți descărca rapid și la înaltă rezoluție pe propriul dispozitiv. Experiența de a răsfoi documentele, unele de mult uitate sau dispărute (ca ziarul Universul) e fermecătoare. Crâmpeie de trecut, bucăți de vieți și știri sau hărți ți se afișează pe ecran instantaneu, fără efort. În doar câteva minute, poți să citești un material din Adeverul care vorbește despre faptul că urmează să fie pusă piatra de temelie a Cercului Militar din București, poți să consulți reviste din perioada comunistă sau să vezi, de exemplu, harta din anul 1729 a orașului Veneția. Detaliile, claritatea și ușurința cu care sunt accesibile documentele te transportă rapid în universul acelor vremuri. Parcă vezi în fața ochilor personalitățile despre care citești sau străzile orașelor care acum au devenit metropole.

Un instrument util pentru jurnaliști, membrii ai mediului academic sau simplii curioși, biblioteca digitală Arcanum e accesibilă pe baza unor abonamente diverse, fie pentru persoane fizice, fie pentru instituții. Practic, doritorii își pot fie alege un abonament predefinit fie, dacă este vorba despre o instituție, pot opta pentru pachete personalizate. Indiferent de alegere, însă, accesul la milioanele de pagini digitalizate cu o claritate incredibilă e o experiență fascinantă, de neratat.

Astăzi, baza de date este gratuită.

Cum totul se află la vârful degetelor pe Arcanum Digiteca, e posibil să vă cufundați atât de tare în documente și poveștile din ele că vor trece câteva ore fără să simți. Noi am trecut prin asta, de la un punct încolo ne-am lăsat cuceriți de detalii, povești, imagini și alte documente și a fost una dintre cele mai interesante experiențe din ultimul timp.