Un incendiu a izbucnit marți la Palatul Nifon de pe Calea Victoriei. Imobilul este monument istoric, aparține Patriarhiei, și este în proces de restaurare. Pompierii intervin cu 10 autospeciale.

incendiu Calea VictorieiFoto: Hotnews

”Se acționează pentru stingere, de la înălțime, folosind autoscările. Sunt alertate 10 autospeciale de stingere. Suprafața afectată este de aproximativ 300 mp. Incendiul este localizat. Nu sunt persoane rănite”, a transmis ISUBIF.

Frumoasa clădire monument istoric aparține Arhiepiscopiei București și este restaurată și consolidată de Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții. Valoarea investiției este de circa 56 milioane de lei, bani de la bugetul de stat, contribuția Patriarhiei fiind de 600.000 lei. Contractul de finanțare a fost semnat în mai 2019, iar lucrările au început în iunie 2020. Termenul de finalizare era primăvara anului 2022.

Contractul de execuție a lucrărilor a fost câștigat de asocierea de firme formată din Construcții Erbașu SA, Euras SRL și Polarh Design SRL. Valoarea contractului este de peste 38,7 milioane lei, fără TVA.

După restaurare, clădirea va găzdui un centru educațional și social-pastoral. Aceasta va avea: săli de expoziție, spații multifuncționale pentru cursuri și conferințe, bibliotecă, sală de lectură, cantină pentru cursanți.

Palatul Nifon București a fost edificat în anul 1895 de către arhitectul Paul Gottereau și are o arhitectură neoclasică.