Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, va face o vizită la Bucureşti miercuri, la invitaţia omologului său român, Klaus Iohannis, scrie MTI, citând cotidianul Magyar Nemzet. Ultima întâlnire oficială la Bucureşti între un preşedinte român şi unul ungar a avut loc în 2010.

Kelemen Hunor și preşedinta Ungariei, Katalin Novak, la evenimentul de la Alba IuliaFoto: Facebook/ Kelemen Hunor

Pe lângă întrevederea pe care o va avea cu omologul său rămân, preşedintele ungar va fi primit de premierul român Nicolae Ciucă, de preşedintele interimar al Senatului, Alina-Ştefania Gorghiu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Pe parcursul vizitei la Bucureşti, Katalin Novak se va întâlni și cu liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, şi cu ceilalţi miniştri membri ai UDMR.

“Ne străduim să avem relaţii moderne şi pragmatice"

În cele patru luni care au trecut de la investirea sa, preşedintele Ungariei se întâlneşte pentru a treia oară cu Klaus Iohannis.

În luna iunie, cei doi şefi de stat s-au întâlnit la summit-ul statelor membre ale NATO din Europa de Est şi Europa Centrală - "Formatul Bucureşti 9", iar după summit-ul regional al NATO au purtat discuţii bilaterale.

Despre ultima sa întâlnire cu preşedintele român, Katalin Novák a scris, pe Facebook: “Ne străduim să avem relaţii moderne şi pragmatice, şi vom depune amândoi eforturi pentru ca maghiarii din Transilvania să poată prospera în locul lor natal”.

După investire, prima călătorie în străinătate a lui Katalin Novák a avut loc la Varşovia.

În luna mai, Katalin Novak s-a aflat într-o vizită privată în România care a generat controverse.

Katalin Novak - care a venit atunci ]n Rom\nia la invitaţia Eparhiei Reformate din Ardeal - a urcat la Piatra Secuiului, de unde a postat pe Facebook mai multe fotografii: "Am ajuns la vârf. Piatra Secuiului, 1.130 de metri. E bine să faci o excursie la finalul unor celebrări comune". Într-una dintre fotografii, ea se sprijină de borna de marcaj de acolo, care era vopsită în culorile roșu-alb-verde ale drapelului Ungariei.