Sute de sindicalisti din Federatia "Spiru Haret" au protestat vineri, exprimandu-si astfel nemultumirea fata de Pactul National pentru Educatie, transmit televiziunile de stiri. Ei s-au adunat la ora 11, in fata ministerului Educatiei, dupa care au plecat in mars spre Parlament. Sindicalistii sunt nemultumiti in primul rand pentru ca nu au fost consultati la redactarea Pactului National pentru Educatie, care isi propune ca, in urmatorii ani, sa aduca invatamantul romanesc, la un nivel apropiat de cel din Uniunea Europeana.

Documentul prevede alocarea a 6% din PIB pentru educatie, in perioada 2008-2013. Noutatea consta in alocarea a minimum 1% din Produsul Intern Brut pentru cercetare. In pact este mentionata si educatia scolara obligatorie timp de 10 ani. Documentul garanteaza totodata accesul la educatia gratuita, pana la absolvirea liceului.

Pactul national pentru educatie propus de seful statului a fost semnat pe 5 martie de reprezentantii tuturor partidelor parlamentare. Din cele patru federatii reprezentative din Invatamant, doar Federatia Educatiei Nationale a semnat pactul pentru educatie.

Ulterior, documentul a fost semnat de mai multe organizatii non-guvernamentale. Din cele patru federatii reprezentative din Invatamant, doar Federatia Educatiei Nationale a semnat pactul pentru educatie.

Celelalte trei centralele sindicale din invatamant, Alma Mater, Spiru Haret si Federatia Sindicatelor Libere din invatamant, au refuzat sa semneze Pactul, acuzand faptul ca nu au fost consultate la intocmirea textului.

Sindicalistii considera ca initiativa presedintelui Basescu este doar o miscare electorala si nu ofera solutii la principalele probleme cu care se confrunta invatamantul romanesc.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a fost huidiut de sindicalistii din invatamant. Dascalii i-au strigat ca au fost mintiti si i-au cerut lui Adomnitei o lege pentru salarizarea cadrelor didactice.

In replica, ministrul a declarat ca ministerul Educatiei nu este parte semnatara a Pactului, ci partidele politice.