Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au percheziţionat sediul unei clinici medicale din Capitală, acuzată că trafic de organe, respectiv introducerea în România a aproximativ 300 de cornee folosite la transplant, relatează Agerpres.

Clinică oftalmologicăFoto: Flickr/ Nenad Stojkovic

„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus la data de 22.08.2022 efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de mai multe persoane fizice şi o persoană juridică, pentru săvârşirea infracţiunii de introducerea sau scoaterea din ţară de organe, ţesuturi ori celule de origine umană fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant. În cuprinsul ordonanţei s-a reţinut că, în perioada 2019 - 2021, o clinică medicală şi administratorul acesteia, la diferite intervale de timp şi în realizarea aceleaşi rezoluţii infracţionale, au introdus pe teritoriul României ţesuturi de origine umană, respectiv un număr semnificativ de cornee, fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant. La data de 25.08.2022 a fost pus în executare un mandat de percheziţie cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul Investigaţii Criminale”, a declarat vineri procurorul Călin Radu Bogdan, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

El a precizat că ancheta în acest caz a pornit în urma unei sesizări a organelor judiciare şi, până în aceste moment, nu au fost depuse plângeri din partea unor pacienţi care au beneficiat de transplant de cornee.

Potrivit procurorului, ţesuturile folosite la transplant au fost aduse de la o bancă de organe din Italia, fiind vorba de aproximativ 300 de cornee.

UPDATE: Ministerul Sănătăţii spune că Agenţia Naţională de Transplant a „acţionat instituţional şi legal” în cazul clinicii acuzate de trafic de organe

Ministerul Sănătăţii (MS) precizează că Agenţia Naţională de Transplant şi-a îndeplinit sarcinile conform atribuţiilor şi competenţelor sale legale, acţionând instituţional în cazul clinicii medicale din Capitală acuzate de trafic de organe.

„Ca urmare a comunicatului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti privind dispunerea urmăririi penale faţă de o persoană fizică şi o persoană juridică pentru săvârşirea infracţiunii de introducere sau scoatere din ţară de organe, ţesuturi sau celule de origine umană fără autorizaţie emisă de Agenţia Naţională de Transplant, Ministerul Sănătăţii face următoarele precizări: Agenţia Naţională de Transplant şi-a îndeplinit sarcinile conform atribuţiilor şi competenţelor sale legale, acţionând instituţional. Fiind o anchetă în curs de desfăşurare, nu putem oferi alte informaţii sau detalii suplimentare”, se arată într-un comunicat al MS transmis vineri și citat de Agerpres.