Militarii români au fost implicaţi într-o luptă pe viaţă şi pe moarte cu un duşman inventat, teroriștii, la comanda grupării formate în jurul lui Ion Iliescu, conform rechizitoriului în dosarul Revoluţiei, publicat marţi de Parchetul General. În timpul luptelor din decembrie 1989 duse în zona Otopeni între diferite detaşamente militare cărora li se comunicase că luptă cu "teroriştii" un singur regiment a executat aproape o jumătate de milion de trageri într-o singură noapte, spun procurorii.

Dosarul Revolutiei la tribunalFoto: Agerpres

Informația reiese din Registrul Istoric al Regimentului 321 Mecanizat Râmnicu Sărat, unde se consemnează că "nu s-a respectat regimul de foc ordonat, consumându-se foarte multă muniţie, fără un minim efect, în sensul că nu a fost nimicit sau capturat niciun terorist" şi este inventariată muniţia consumată.

Ce spun procurorii:

  • "Conţinutul acestui document reprezintă chintesenţa acţiunilor militare din timpul Revoluţiei din decembrie 1989.
  • Aflaţi sub imperiul psihozei terorist-securiste, indusă cu intenţie de factorii decizionali ai CFSN şi ai Consiliului Militar Superior, militarii români, folosiţi în mod intenţionat necorespunzător, au fost implicaţi într-o luptă pe viaţă şi pe moarte cu un duşman inventat de aceiaşi factori amintiţi.
  • În realitate, probatoriul demonstrează că militarii români au luptat între ei. Toate operaţiunile militare din jurul Aeroportului Internaţional Otopeni au reprezentat o tragică situaţie de foc fratricid. Iese în evidenţă că într-o singură noapte un singur regiment a executat aproape o jumătate de milion de trageri. În acelaşi perimetru s-au aflat concomitent numeroase alte efective ale MApN care, desigur, au purtat şi ele lupte crâncene" cu teroriştii".

Haosul a fost accentuat şi de faptul că în schimburile de focuri au fost implicaţi inclusiv civili, unii dintre ei fără niciun fel de pregătire militară, mai spun procurorii:

  • "Probatoriul administrat a relevat inclusiv faptul că în zona Otopeni-Băneasa, în intervalul 22-30 decembrie, au acţionat în mod haotic şi foarte mulţi civili înarmaţi, neinstruiţi militar, unii chiar fiind adolescenţi.
  • Nici în intervalul menţionat, nici ulterior, la fel ca în toate celelalte zone unde sau desfăşurat lupte, nu au fost identificaţi aşa-zişii terorişti-securişti sau orice dovezi ale existenţei lor".

Din analiza tuturor probelor administrate a reieşit că "focul fratricid a reprezentat cauza deceselor şi rănirilor de persoane (...) rezultate şi în această zonă", neexistând probe care să indice o altă cauză, mai spun procurorii:

  • "Cercetările efectuate în cauză au demonstrat că, în intervalul de timp 22 decembrie, orele 16:00 - 30 decembrie 1989, au survenit 857 de decese şi 2.382 de vătămări fizice, ca urmare a confruntărilor violente din Bucureşti şi principalele oraşe ale României.
  • Psihoza securist-teroristă a generat numeroase situaţii de foc fratricid, un consum uriaş de muniţie militară, trageri haotice şi, în general, o stare de pericol pentru societate.
  • În intervalul 22-30 decembrie 1989, forţele MApN au tras aproximativ 12.600.000 de cartuşe, plus sute de obuze trase cu blindatele (tancuri), numeroase lovituri cu aruncătoarele de grenade (AG) şi grenade de mână (ofensive şi defensive)".

În opinia procurorilor, acest consum exagerat de muniţie "denotă efectele profunde şi generalizate ale psihozei teroriste ce a existat după data de 22 decembrie, ca urmare a exercitării inducerii în eroare", populaţia fiind manipulată pentru a fi convinsă că pe teritoriul României se desfăşoară un adevărat război.

Procurorul general Gabriela Scutea a anunţat, în 3 august, retrimiterea la instanţa supremă a dosarului Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.

Prin rechizitoriul Secției Parchetelor militare din 29 iulie 2022, în dosarul penal intitulat generic ,,Revoluția română din decembrie 1989” s-a dispus trimiterea în judecată pentru infracțiuni contra umanității a următorilor:

  • Ion Iliescu - fost președinte al României
  • Gelu Voican Voiculescu - fost viceprim-ministru al Guvernului României și
  • Iosif Rus – general (rtr.) - fost șef al Aviației Militare

Marți, Parchetul General a publicat volumul 1 al rechizitoriului, care are 345 de pagini.