Peste 1.000 de pompieri se luptă cu incendii violente de pădure în sud-vestul Franței, în apropierea orașului Bordeaux, unde focul a distrus deja aproape 7.000 de hectare de vegetație, în timp ce aproximativ 10.000 de oameni au fost evacuați. România se numără printre statele europene care trimit în sprijin pompieri.

Case şi maşini distruse de un incendiu izbnucnit în sud-vestul FranţeiFoto: GUILLAUME SOUVANT / AFP / Profimedia

Peste 1.000 de pompieri încearcă să țină sub control incendiile izbucnite în Gironde, care au forțat mii de oameni să plece din casele lor și au distrus deja locuințe și 6.800 de hectare de pădure.

Pompierii spun că au reușit să salveze satul Belin-Beliet de lângă Bordeaux, evacuat pe măsură ce flăcările se apropiau. Dar focul a ajuns la periferia localității, lăsând în urmă case distruse și tractoare carbonizate, scrie Reuters.

„Incendiul s-a extins violent și rapid în această zonă”, a declarat locotenent-colonelul Arnaud Mendousse, pompier din Gironde.

Autoritățile franceze au anunțat că temperaturile din regiunea Gironde vor atinge 40 de grade Celsius joi și vor rămâne ridicate până sâmbătă.

Pompierii au avertizat cu privire la un „cocktail exploziv” de condiții meteorologice, cu caniculă și vânt care favorizează extinderea flăcărilor.

Regiunea Gironde a fost devastată de incendii violente și în luna iulie, fiind distruse peste 20.000 de hectare de pădure și evacuați aproape 40.000 de oameni.

Statele europene, între care România, se mobilizează să ajute Franța

Patru avioane din flota UE de stingere a incendiilor au fost trimise în Franţa din Grecia şi Suedia, în urma unei solicitări din partea autorităţilor franceze, a anunţat joi Comisia Europeană, citată de AFP.

De asemenea, echipe de pompieri din Germania, Polonia, Austria şi România au fost trimise pentru a ajuta pompierii francezi în cadrul Mecanismului de protecţie civilă al UE, a precizat Comisia.

Guvernul României a decis, joi, acordarea unui ajutor umanitar extern de urgenţă Franței pentru stingerea incendiilor, urmând să fie trimis un modul terestru de intervenţie.

Au fost mobilizați 77 de subofiţeri și ofițeri pompieri din mai multe judeţe şi 17 mijloace de intervenţie, conform şefului DSU, Raed Arafat.

El a precizat că modulul terestru de intervenţie va fi transportat cu două avioane C17, care vor prelua componentele de la Bucureşti şi Timişoara. Cele două aeronave sunt de la Baza Aeriană Papa din Ungaria, structură a NATO care asigură capabilităţi strategice de transport aerian. Ele vor fi utilizate cu sprijinul Ministerului român al Apărării Naţionale, utilizând resursele de zbor destinate MApN.

Şeful DSU a precizat că transporturile către Franţa vor fi efectuate joi noapte, cel târziu vineri dimineaţă.

Despre durata misiunii, el a explicat că aceasta va fi stabilită împreună cu autorităţile franceze.

„Germania, Grecia, Polonia și în orele următoare România și Austria: partenerii noștri vin în ajutorul Franței în fața incendiilor. Le mulțumesc. Solidaritatea europeană este pusă în aplicare”, a scris pe Twitter președintele Franței, Emmanuel Macron.