Din octombrie, noi vaccinuri anti-Covid urmează să iasă pe piață. Compania farmaceutică Biontech (partenera Pfizer) se pregătește să lanseze două vaccinuri Omicron, adaptate noilor variante de coronavirus.

Vaccin Pfizer-BioNTechFoto: Gary Coronado/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Biontech a anunțat că livrarea vaccinului ar putea începe încă din octombrie 2022, sub rezerva aprobărilor oficiale. Ambele vaccinuri ar putea fi astfel disponibile la timp, pentru a sprijini campaniile de administrare a booster-elor, din toamnă.

„Gama noastră de produse Covid-19 include candidați de vaccin adaptați la variante, precum și candidați de vaccin de generația următoare, care vizează o protecție mai lungă și mai largă”, a declarat CEO-ul Biontech, Ugur Sahin. Prin urmare, compania din Mainz se așteaptă la o creștere a cererii pe piețele sale principale, în al patrulea trimestru.

Un vaccin all-inclusive

În a doua jumătate a anului, Biontech și Pfizer intenționează și să aducă în dezvoltarea clinică noi candidați de vaccin anti-Covid, de generație următoare.

E vorba de vaccinuri de stimulare a celulelor T, concepute în primul rând pentru a proteja împotriva bolilor grave, ca și de vaccinuri pan-coronavirus, concepute pentru a proteja împotriva întregii familii de virusuri și a mutațiilor acesteia.

Un prim studiu cu un vaccin de generație următoare a început în iunie. Biontech își lărgește, de asemenea, palierul vaccinist în domeniul cancerului și al unor boli infecțioase.

Profituri enorme, prognoze optimiste

Biontech și-a confirmat prognoza pentru vânzările de vaccin împotriva Covid-19 de 13-17 miliarde de euro, în acest an. Partenerul Pfizer, cu care compania din Mainz lucrează la vaccin, și-a confirmat recent estimarea de vânzări de vaccinuri, în valoare de de 32 de miliarde de dolari.

În prima jumătate a anului, Biontech a cifrat în total 9,57 miliarde de euro, în creștere cu 30 %. Profitul net a crescut cu 37%, la 5,37 miliarde de euro. În al doilea trimestru, însă, a scăzut cu 40%, până la 1,67 miliarde, din cauza fluctuațiilor în apetitul de vaccinare al populației.

Pentru acest an, Biontech și Pfizer au semnat contracte de furnizare pentru aproximativ 2,5 miliarde de doze de vaccin anti-Covid, relateaza Bayerischer Rundfunk.

Cele două companii au obținut recent o nouă comandă guvernamentală americană, de 3,2 miliarde dolari, pentru 105 milioane de doze de vaccin care urmează să fie livrate până în al patrulea trimestru, inclusiv rapelul Omicron.

Bani la bugetul local

Sediul central al Biontech este în Mainz, capitala statului Renania-Palatinat. La fel ca multe orașe din regiune, Mainz este puternic îndatorat.

Biontech a realizat un profit net de peste 10 miliarde de euro în ultimul exercițiu financiar (2021) și de 3,7 miliarde de euro, în primul trimestru al acestui an, ceea ce înseamnă că a contribuit semnificativ, prin impozite, la bugetul local.

Astfel, landul a devenit, pentru prima dată, land donator în egalizarea financiară între landuri, care se practică în Republica Federală.

Fără teamă de criza la gaze

Producția de vaccin Covid-19 de la Biontech se bazează în prezent pe gaze naturale. Însă compania se așteaptă să poată trece la energie alternativă, dacă este necesar, fără a întrerupe operațiunile și nu are temeri, în prezent, că producția va fi afectată.

Cu toate acestea, Biontech nu poate prezice cu certitudine ce efecte ar avea blocajele mai grave ale furnizării gazului, asupra activităților sale. Întrucât cercetarea și dezvoltarea depind în prezent de furnizarea de gaze, compania lucrează la măsuri pentru reducerea riscurilor asociate.