Psihiatrul bărbatului din Argeș care și-a ucis părinții, sora, fratele și nepoata de cinci ani spune că, de obicei, tatăl acestuia venea să îi ia tratamentul, familia nevrând să îl expună. Medicul mai afirmă că ultima dată l-a văzut pe bărbat în luna mai și că nu i s-a părut că ar avea o schimbare de comportament.

Scena crimaFoto: David Spidlen / Bod zlomu / Profimedia images

Bărbatul din localitatea Bascov care și-a ucis cinci membri ai familiei avea afecțiuni psihice și era monitorizat, din 2014, de un medic psihiatru din Pitești.

  • "De obicei, venea tatăl dânsului să-i ia tratamentul și dânsul venea de 2-3-4 ori pe an.
  • Familia era destul de protectivă, probabil nu voia să-l expună foarte mult. Era mai puțin comunicativ, familia niciodată nu mi-a relatat niciun fel de tulburare de comportament mai ieșită din comun ale pacientului. De obicei, era izolat, închis în sine", a spus medicul Eugen Smeureanu, pentru Digi 24.

"Dacă nu vine pacientul, vine cineva din familie"

Întrebat dacă este în regulă să vină altcineva din familie după tratament, medicul a răspuns: "Tratamentul trebuia luat într-un fel sau altul. Dacă nu vine pacientul, vine cineva din familie".

Medicul psihiatru a mai spus că pacientul își făcuse "un ritual ca seară de seară să își ia pastilele". "Ce s-a putut întâmpla ... mi-e greu să fac speculații", a adăugat el.

"Se arăta mulțumit de faptul că familia era alături de el în permanență. Nimic. Nu știu cât a simulat, cât era de sincer. Privind retrospectiv, lucrurile pot căpăta și alte valențe", a mai afirmat medicul.

Întrebat cum își explică faptul că un pacient aflat sub tratament poate avea astfel de reacții de o violență extremă, medicul a răspuns: "Eu nu-mi pot explica. Fie printr-o acutizare a stării lui ca un fel de lapsus homicidar, faptul că a avut halucinații imperative. Ultima dată am vorbit eu cu tatăl dânsului pe 14 iulie. Nu mi-a zis nimic. Nu a fost alarmat sau alertat de nimic".

Medicul a spus că ultima dată l-a văzut pe pacientul său în luna mai și că nu i s-a părut că ar avea o schimbare de comportament: "Probabil că a avut o capacitate foarte mare de disimulare. Ei sunt specialiști în asta".

"E ceva inimaginabil, greu de crezut și șocant"

Crimele au fost descoperite de către cumnatul principalului suspect, care atunci când a ajuns acasă de la serviciu i-a găsit morți pe soția, fiica, socrii și cumnatul său.

  • "Făptuitorul a relatat liber despre aceste fapte pe care le cercetăm. Asupra făptuitorului care a fost găsit când fugise în pădurea de lângă au fost găsite cuțite și alte obiecte tăietoare.
  • Din cercetare există prezumată o anumită succesiune a uciderii victimelor ceea ce ar nuanța un plan bine stabilit", a declarat prim-procurorul Parchetului Argeș, Laurențiu Palaghia.

Conform șefului Serviciului de Medicină Legală din Argeş, Dan Manu, cele cinci victime au fost ucise cu pietre de diferite dimensiuni şi cu alte "obiecte tăietoare".

  • "Au fost găsiți în camere toți. E dramatic, și mie îmi este foarte greu să vorbesc. Fiecare victimă e într-un loc diferit, cu excepția mamei și a copilului.
  • Cred că toți cinci au fost surprinși și evenimente, cred că au avut loc seara până spre dimineață.
  • E ceva inimaginabil și e greu de crezut, șocant chiar că în zilele noastre o persoană în stare de libertate, cel mai probabil - eu spun că cert, dar probele materiale vor vorbi - cu o tulburare psihică a putut să facă aceste gesturi necugetate", a spus medicul legist, citat de Digi 24.

Victimele ar fi murit cu cel puţin şase ore înainte să fie găsite

Medicul legist consideră că moartea victimelor s-a produs cu cel puţin şase ore înainte să fie găsite, fiind greu de stabilit o ordine cronologică a deceselor.

  • "S-a produs secţionarea mai multor pachete vasculare. (…)
  • Este dificil de spus o ordine cronologică pentru că iau ca reper, şi aceasta este şi menirea unui medic legist care trebuie să fie la faţa locului, instalarea semnelor precoce de moarte reală. La ora la care am intrat în camere şi am examinat cadavrele tuturor celor cinci semnele erau deja instalate, fapt ce denotă că a trecut un timp rezonabil, opt ore, şase ore cel puţin, privind instalarea acestor semne de moarte reală”, a declarat şeful Serviciului de Medicină Legală Argeş, Dan Manu, miercuri, într-o conferinţă de presă, conform News.ro.

Bărbatul suspectat de comiterea crimelor a fost reţinut în urma audierilor, fiind cercetat pentru violenţă în familie în varianta omor calificat, cu premeditare, prin cruzimi. După comiterea crimelor, bărbatul a mers într-o pădure, unde ar fi încercat să se sinucidă.