Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri referindu-se la „informațiile privind pericolul pe care îl poate reprezenta un eveniment” la centrala nucleară de la Zaporojie că până la acest moment, nu există date care să justifice niciun fel de îngrijorare” și că se monitorizează permanent datele de mediu.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: Russian Defense Ministry Press Service / AP - The Associated Press / Profimedia Images
  • „În ultimele zile pe fondul evenimentelor din Ucraina din zona centralei nucleare de la Zaporojie au existat o serie întreagă de date și informații referitoare la pericolul pe care il poate reprezenta un eveniment la această centrală.
  • Până la acest moment vreau să asigur că nu avem date care să justifice niciun fel de ingrijorare. Monitorizăm permanent toate datele legate de mediu și suntem în permanentă legătură cu autoritățile europene de specialitate precum și cu partenerii noștri din Ucraina.”, a declarat Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

Acesta a mai spus că la nivelul instituțiilor ar fi luate toate măsurile pentru protejarea populației.

După ședința de Guvern, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a reiterat faptul că din datele analizate nu sunt motive de îngrijorare.

„Luni am avut o discuție lungă cu Ministerul Mediului din Ucraina și acesta a subliniat ca sistemul de monitorizare a radiațiilor e funcțional și raportează zilnic datele la Agenția internațională pentru energie atomică așa cum facem și noi.

Datele măsurate și validate si transmise nu justifică îngrijorările din spațiul media și la nivelul populației.”, a declarat Barna Tanczos.