​Cursuri de vlogger şi influencer, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi ● Milionar în euro, s-a angajat la Parlament pe un salariu de 3.500 de lei ● Pensii plătite cu bani din alte judeţe ● Profesor de economie: „Isărescu face povești cu zâne, dar zmeul este chiar el” ● Universitatea privată pregătită de închidere i-a avut profesori pe Udrea, Năstase, Corlățean ● Cum explică Alexandru Rafila controversa pastilelor cu iod ● Într-o comună argeșeană, în pandemie, când cursurile erau online, microbuzele școlare au continuat să consume tot atâta benzină ● Infractorii pe care-i urmărim: de la sfaturile lui Vântu la icoanele lui Oprișan ● Cum i-au „păcălit” băncile și specialiștii pe sutele de mii de români cu credite de casă ● China-Taiwan. Reacția de la Beijing: „Mulțumesc, tovarășa Pelosi”.

Press reportFoto: Profimedia Images
  • ​Cursuri de blogger, vlogger şi influencer, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Departamentului de formare continuă și transfer tehnologic, va organiza, în premieră, cursuri de blogger, vlogger şi influencer, arată un anunț al instituției de învățământ superior, potrivit PressHub.
  • Milionar în euro, s-a angajat la Parlament pe un salariu de 3.500 de lei. Cristian Adomniței a făcut, la sfârșitul anului trecut, un „exit” de 700.000 de euro la centrul medical din Suceava și a cumpărat acțiuni la OMV Petrom de 500.000 de euro. A mai cumpărat o vilă în Copou, de 300.000 de euro, pe care urmează să o amenajeze, și are economii de câteva sute de mii de euro. Acum, încasează 700 de euro lunar ca simplu consilier al lui Gigel Știrbu (PNL), președinte de comisie în Camera Deputaților, scrie ReporterIS.
  • Pensii plătite cu bani din alte judeţe. Numărul asistaţilor este aproape dublu faţă de cel al angajaţilor. Botoşaniul are un raport pensionari/salariaţi atât de slab încât are nevoie de alocări de la centru pentru a achita drepturile pensionarilor, scrie Monitorul Botoșani.
  • Profesor de economie: „Isărescu face povești cu zâne, dar zmeul este chiar el”. După ce Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a acuzat băncile că „au sărit calul” în privința dobânzilor, profesorul de economie Bogdan Glăvan crede că vinovații trebuie căutați chiar în curtea BNR, scrie Libertatea.
  • Universitatea privată pregătită de închidere i-a avut profesori pe Udrea, Năstase, Corlățean. Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din București a publicat, ieri, un anunț-șoc: nu va mai înscrie studenți în anul I. Universitatea a angajat, în timp, politicieni pe care i-a adus la catedră. O problemă de imagine care, acum, ar putea fi decontată, scrie Newsweek.
  • Cum explică Alexandru Rafila controversa pastilelor cu iod. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, spune într-un interviu pentru Europa Liberă că informațiile publice care vin din Ucraina, de la centrala Zaporojie, creează îngrijorare, iar situația este una periculoasă și e normal să îndemne românii să meargă la medicul de familie pentru pastilele de iod, potrivit Europei Libere.
  • Într-o comună argeșeană, în pandemie, când cursurile erau online, microbuzele școlare au continuat să consume tot atâta benzina. Un consilier local din comuna Poiana Lacului, aflată la 11 km de Piteşti, a descoperit că în anul 2020, an de pandemie, activitatea microbuzelor şcolare din curtea Primăriei a fost aceeaşi ca şi în anul 2019. În plus, conform facturilor avizate de primarul Ion Dumitrache, cele trei microbuze parcurg zilnic în jur de 750 de kilometri, deşi comuna are doar 54 de kilometri de drumuri, scrie Libertatea.
  • Infractorii pe care-i urmărim: de la sfaturile lui Vântu la icoanele lui Oprișan. „E ceva greșit cu societatea în care trăim”. Auzim des, chiar dacă altfel formulată, această idee și de fiecare dată suntem de acord. Probabil că e singurul aspect din lumea asta polarizată asupra căruia nu găsim motive să intrăm în polemică… Pentru că da, e ceva greșit!, scrie Investigatoria.
  • Cum i-au „păcălit” băncile și specialiștii pe sutele de mii de români cu credite de casă: Luați credite numai în lei, nu în euro! Azi, ratele sunt duble. Rata plătită de un român care a contractat un credit de tip "Prima Casă" în urmă cu 5 ani s-a dublat, iar cele plătite de clienții care au accesat un produs din aceeași categorie în urmă cu 10 ani a crescut cu circa 50%, arată datele istorice și cele agregate de calculatoarele de credite. În același timp, un client care a ales să se împrumute prin credit imobiliar clasic, în euro, în ciuda condițiilor restrictive și ale îndemnelor pe toate vocile de a ne împrumuta doar în lei, încă plătește rate mai mici decât acum cinci sau zece ani, scrie Economica.net
  • Cum își dau primarii cu bățul democratic în picior, când își întreabă cetățenii: „ce doriți să facem de banii aceștia?” Să vină primarul să te întrebe pe ce proiecte ți-ai dori să fie cheltuiți banii publici în orașul tău este visul de bine al oricărui cetățean. El există și funcționează și în realitate, doar că România mai rău se poticnește de el. Se numește bugetare participativă, scrie Panorama.
  • China-Taiwan. Reacția de la Beijing: „Mulțumesc, tovarășa Pelosi”. Taiwanezii nu cedează. Vizita liderului american Nancy Pelosi a declanșat noi tensiuni între Taiwanul autoguvernat și China, care revendică insula ca parte a teritoriului său. Corespondenții BBC analizează semnificația răspunsului principal al Chinei – exercițiile militare cu foc real în jurul insulei – și modul în care cele două părți le văd, scrie PressHub.
  • Germania se pregăteşte pentru tulburări sociale din pricina preţului energiei. Oficiali germani se tem că o iarnă geroasă cu mari probleme energetice ar putea provoca ample reacţii extremiste. Totul depinde de modul în care ei vor reuşi să gestioneze criza - politic şi în percepţia oamenilor, scrie DW.
  • Nicușor Dan a dat în judecată Mol România. Cere 1 milion de lei despăgubiri și rezilierea contractului încheiat cu CGMB. Primăria Generală cere în instanță rezilierea contractului încheiat de Consiliul General cu Mol România și plata unor despăgubiri de 1 milion de lei. Edilul șef susține că lanțul de benzinării a reușit, prin inginerii financiare, să nu plătească către municipalitate cota parte din activitățile desfășurate, scrie Buletin de București.
  • Poți să locuiești în Florești, dacă asta îți dorești? Am luat la picior cea mai mare comună din România, alături de poetul Florentin Popa. Locul ăsta — în care zeci de mii de oameni își construiesc viețile — are macarale lângă morminte și locuri de joacă printre buruieni. Conține și destulă poezie. „Fenomenul Florești” este titlul generic sub care presa a descris în ultimii ani umplerea de blocuri a comunei de lângă Cluj-Napoca și explozia demografică aferentă: anul trecut locuiau acolo 45.396 de oameni, de 7 ori mai mult decât la începutul anilor 2000, dar asta nu-i decât o statistică. Cum o fi să trăiești într-un asemenea loc?, scrie Scena9.
  • Vară în București. O zi liberă ca o vacanță. Capitala e lipicioasă, irespirabilă, zgomotoasă și murdară. Orașul nu se mai eliberează, oricâți oameni ar pleca în vacanță, și stă să te sufoce mai ceva ca soarele de iulie, încă blând față de cel de august. Vara în capitală îți dă toate semnele c-ar trebui să pleci, dar știu că-i aproape imposibil să ne alăturăm cu toții norocoșilor care au reușit să facă asta, scrie PressOne.