​Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au descoperit peste tone de carne, pește şi alte produse expirate ani de zile, în urma unui amplu control realizat la Costineşti şi care a vizat un singur operator economic, care are mai multe puncte de lucru în staţiune.

Produse expirate în CostinestiFoto: Captura video

IPJ Constanţa a anunţat că, în urma acestei acţiuni de control, 43 de persoane au fost duse la audieri.

Șeful ANPC: Nu am mai întâlnit vreodată nereguli de un asemenea nivel

“A fost vizată activitatea unui singur operator economic cu multe puncte de lucru deschise în Costineşti. Informaţiile pe care le primisem şi noi şi colegii noştri legate de punerea pe piaţă a unor produse în afara termenului de durabilitate minimală s-au confirmat. Au fost găsite cantităţi importante de carne, cantităţi importante de mirodenii, cantităţi importante de murături, de multe materii prime în afara termenului de durabilitate minimală, asta însemnând câţiva ani, chiar dacă la mirodenii vorbim de trei, patru ani şi la produsele din carne putem vorbi de 2-3 ani de când ieşiseră în afara termenului de consum”, a afirmat președintele ANPC, Horia Constantinescu.

El a menţionat că în activitatea sa de cinci ani de comisar ANPC nu a mai întâlnit vreodată nereguli de un asemenea nivel.

Mărfurile expirate urmează să fie distruse de către societăţi specializate în acest sens.

“Mărfurile respective au fost lăsate în custodie, nu putem ridica câteva tone de carne expirate, ANPC nu are camere de frig, niciuna din structurile participante nu are spaţii de depozitare. Vom îndruma acolo societăţile de incinerare ce vor proceda la distrugerea întregii cantităţi”, a explicat Horia Constantinescu.

Aceste controale au început sâmbătă după amiază şi s-au finalizat duminică dimineaţă.

Horia Constantinescu a menţionat că ANPC nu a aplicat deocamdată sancţiuni în urma acestui control deoarece acţiunea a fost a Ministerului Afacerilor Interne, care urmează să stabilească dacă în acest caz se va întocmi dosar penal.

De asemenea, şi celelalte structuri de control îşi vor centraliza datele rezultate în urma acestei ample verificări.

IPJ: Cantitatea de carne a fost indisponibilizată, în vederea distrugerii

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a prezentat, printr-un comunicat de presă, rezultatul acţiunilor realizate în Costineşti.

“În urma descinderii, care a avut loc la o societate comercială din staţiunea Costineşti, au fost identificate şase camere de congelare, în interiorul acestora fiind descoperite peste şase tone de alimente (peşte şi carne), de diverse categorii şi sortimente, al căror termen de valabilitate era expirat, pentru unele produse încă din anul 2020. Cantitatea de carne a fost indisponibilizată, în vederea distrugerii. Totodată, au fost identificate mai multe înscrisuri utile cauzei, acestea fiind ridicate, în vederea continuării cercetărilor”, a transmis IPJ Constanţa.

În urma acestei acţiuni de control 43 de persoane au fost duse la audieri.

Acţiunea poliţiştilor de la Costineşti s-a desfăşurat în cadrul unui dosar penal care vizează comiterea mai multor infracţiuni la Codul Muncii (Legea 53/2003), precum şi săvârşirea infracţiunii de comercializare de produse alimentare alterate.