Ce înseamnă să faci parte dintr-o trupă de dans K-pop în România ● Cum a luat naştere Tour de France şi ce secrete economice ascunde ● Marcel Iureș: „Am devenit pacienții unei societăți din ce în ce mai bolnave” ● 10+ seriale la care să te uiți vara asta ● Un obicei funerar practicat la Șivița și Tulucești, unic în România, ar putea intra în patrimoniul cultural UNESCO ● Recensământul: se păstrează jocul cifrelor la alegerile viitoare? ● Sulina domnului Zachis. Și a mea ● Maraton mafiot - De ce italienii? ● Cum se hrănește iar balaurul războiului în Europa ● Primele date din recensământ relevă „dezechilibre majore” în sistemul de pensii ● Gabriel Andreescu, despre felul în care s-a conservat ostilitatea dintre români și maghiari

Press reportFoto: Profimedia Images
  • Ce înseamnă să faci parte dintr-o trupă de dans K-pop în România. „Am fost marginalizată pentru că ascultam «chinezii ăia»” Febra muzicii coreene adunate sub denumirea K-pop a cuprins și tinerii din România. Unii dintre ei sunt atât de pasionați, încât se organizează în trupe de dans care imită coregrafiile formațiilor pe care le iubesc. Școala 9 a participat la repetițiile EUNOIA, o trupă de cover dance K-pop formată din opt eleve și studente. Ele au vorbit despre pasiunea lor și cum le-a dezvoltat, dar și despre prejudecățile cu care se confruntă, scrie Scoala9.
  • Cum a luat naştere una dintre cele mai urmărite competiţii sportive din lume şi ce secrete economice ascunde. Turul Franţei este un fenomen istoric şi global. În fiecare an, fani din peste 180 de ţări vin pentru a urmări cursa, scrie The Hustle. Însă, în ciuda acestei popularităţi, aspectele ce ţin de economia sportului sunt în mare parte învăluite în mister, scrie Business Magazin.
  • Marcel Iureș: „Am devenit pacienții unei societăți din ce în ce mai bolnave” . Săptămâna aceasta, Marcel Iureș a împlinit 71 de ani. Cu peste 50 de roluri în film și zeci de roluri în teatru, Iureș este unul dintre cei mai apreciați actori români contemporani. Marcel Iureș a fost distribuit alături de Bruce Willis, Antonio Banderas, Colin Farrell, Tom Crusie, Nicole Kidman și George Clooney, dar a jucat și alături de fotbaliștii Zinédine Zidane, Raúl González și David Beckham. Este cel mai apreciat actor român la Hollywood, scrie Europa Liberă.
  • 10+ seriale la care să te uiți vara asta. Cred că eram prin clasa a X-a când profa de franceză a întrebat ce hobby avem, iar o colegă a răspuns „somnul”, și profa a urlat că a dormi nu e un hobby. În ziua de astăzi, eu aș răspunde „să pierd o oră pe Netflix uitându-mă la titluri, apoi o oră pe HBO Max făcând același lucru, și apoi somn”, 'cause browsing is exhausting, scrie Scena9.
  • Un obicei funerar practicat la Șivița și Tulucești, unic în România, ar putea intra în patrimoniul cultural UNESCO. Un obicei funerar practic în zona Şiviţa-Tuluceşti, unic în România, ar putea intra în patrimoniul cultural al UNESCO, aşezând judeţul nostru pe harta destinaţiilor turistice culturale. Evident, este nevoie de consens politic şi promovare, dar premisele există., scrie Viața Liberă.
  • Recensământul: se păstrează jocul cifrelor la alegerile viitoare? Rezultatele recensământului din 2022 ar putea să ne spună mai exact câți locuitori are țara, dar nu poate clarifica numărul votanților. În plus, românii vor fi tot mai puțini și din ce în ce mai bătrâni, scrie PressHub.
  • Sulina domnului Zachis. Și a mea. Am petrecut perioade variabile de timp în Sulina, vară de vară, începând din 2006 până în 2021. Un teren lung, neconturat clar, și nefinanțat – cu excepția primilor ani – și cei mai prolifici, de altfel. Privind în urmă, experiența terenului antropologic la Sulina a fost, pentru mine, un soi de coming of age, de la doctoranda timidă care făcea primele interviuri acum 15 ani, la antropoloaga matură care s-a întors vara trecută cu o echipă de la National Geographic pe terenul meu, scrie Antropedia.
  • Maraton mafiot - De ce italienii? Am trecut până acum în revistă, în episoadele trecute, originile fenomenului crimei organizate. Cele mai influente bande, etnii, moduri de organizare etc. Acum, nu e nicio mare filosofie, știe toată lumea, Mafia italo-americană a câștigat războaiele cu toți ceilalți și și-a întins tentaculele în cea mai profitabilă zonă a globului, America, mai ales aia de Nord. Evident, ramificații erau globale, dar acolo erau ei cei mai influenți. Întrebarea cheie este: de ce ăștia și nu alții? De ce, spre exemplu, au pierdut irlandezii?, scrie Mica doză de cultură generală.
  • Cei mai tineri dintre parlamentari. Ce realizări au deputații și senatorii români născuți după '89. Parlamentul României are 14 deputați născuți după căderea comunismului. Fiecare avea cel mult 30 de ani, unii chiar 24, când a fost ales să-și reprezinte cetățenii. Europa Liberă a analizat în ce formă s-a concretizat suflul proaspăt adus de cei mai tineri demnitari în Parlamentul României, scrie Europa Liberă.
  • Cum se hrănește iar balaurul războiului în Europa. Violențele din anii 1990 petrecute în Kosovo, războiul din fosta Iugoslavie, problemele etnice - toate au revenit în atenția publică. Sunt lucruri care nu au fost rezolvate de fapt niciodată și care mocnesc în așteptarea unei scântei sau a unui context inflamabil, scrie Dela0.
  • Primele date din recensământ relevă „dezechilibre majore” în sistemul de pensii. Într-un interviu acordat RFI, directorul general al BCR Pensii, Radu Crăciun, președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, explică faptul că cele mai bune măsuri ce trebuie luate sunt totodată mesuri greu de implementat.Este vorba despre „eliminarea muncii la negru și despre creșterea vârstei de pensionare”, după cum afirmă Radu Crăciun pentru RFI.
  • Gabriel Andreescu, despre felul în care s-a conservat ostilitatea dintre români și maghiari. Disident anticomunist în timpul regimului Ceaușescu, Gabriel Andreescu a participat la Tusvanyos la conferința cu tema „Amintire, amnezie, istorie”. Tot acolo, premierul Viktor Orbán a ținut un discurs de două ore în care a spus că „dacă Donald Trump ar fi fost președintele SUA și Angela Merkel cancelarul german, acest război nu ar fi izbucnit niciodată”, scrie Libertatea.