Un tribunal din Spania a aprobat cererea de eutanasiere a unui român devenit paraplegic în decembrie 2021, în urma unui incident armat pe care l-ar fi provocat. Acuzat că a împușcat trei angajați de la firma la care lucra și doi polițiști, Marian Eugen Sabău va deveni primul deținut din Spania care obține "dreptul la o moarte demnă", de la intrarea în vigoare a legii eutanasiei, în 2021, conform El Pais.

Sinucidere asistata medicalFoto: BAXTER / BSIP / Profimedia

Instanța din Tarragona a apreciat că nu există motive legale pentru revocarea deciziei pronunțate anterior de un alt tribunal, considerând că "situația de vulnerabilitate insurmontabilă, durere și suferință" în care se află Marian Eugen Sabău îi legitimează cererea de moarte voluntară înainte de a putea fi judecat pentru că a împușcat trei angajați de la firma la care a lucrat și doi polițiști.

Astfel, Marian Eugen Sabău, în vârstă de 46 de ani, acuzat de mai multe infracțiuni de tentativă de omor, va deveni primul deținut din Spania care a obținut dreptul la o moarte demnă, de la intrarea în vigoare a legii eutanasiei, în 2021.

Judecătorii de la Tarragona au apreciat că dreptul lui Marian Eugen Sabău de a muri asistat trebuie să prevaleze asupra drepturilor judiciare ale victimelor sale.

  • ”Sunt paraplegic. Nu-mi pot mişca braţul stâng. Am şuruburi şi nu-mi simt pieptul”, a declarat Sabău în 11 iulie, din spitalul penitenciarului Terrassa, unde este internat, el rămânând paralizat după ce a fost împușcat de un polițist.

În scurta sa apariţie, el nu a dat alte explicaţii cu privire la decizia de a cere să i se aplice legea eutanasiei.

Filmul evenimentelor care l-au avut ca protagonist pe Marian Sabău

Marian Eugen Sabău a lucrat ca agent de pază la o firmă din Tarragona, dar a fost concediat după ce ar fi avut mai multe conflicte la locul de muncă. Bărbatul a susţinut că a trăit într-un ”iad” în companie, că şefii i-au făcut ”viaţa imposibilă” şi că ar fi fost victima exploatării prin muncă şi a discriminării.

Din dorința de răzbunare, în 14 decembrie 2021 a intrat înarmat în sediul fostului loc de muncă și și-a împușcat trei foști colegi, rănindu-i grav. A fugit și s-a baricadat într-o fostă fermă din apropiere, unde a fost localizat de un detașament special de intervenție al poliției. Sabău a deschis focul și a rănit doi polițiști, iar apoi a fost împușcat.

Anchetatorii spuneau că Sabău și-ar fi dus la îndeplinire planul, după ce le trimisese mai multe e-mailuri de amenințare foștilor colegi, alături de fotografii cu arme de foc, gloanțe și cuțite.

După ce și-a împușcat foștii colegi, bărbatul înarmat a fugit. Au fost mobilizate mai multe echipaje de poliție, iar agresorul a rănit și un polițist în timp ce încerca să fugă.

"Este o persoană foarte periculoasă din cauza atitudinii sale și a cantității de arme pe care le avea”, spunea atunci comisarul șef al Poliției din Tarragona, Josep Maria Estela.

Conform surselor citate, polițiștii au negociat două ore cu bărbatul, care se refugiase într-o clădire abandonată, iar pentru că nu s-a predat au deschis focul. Românul a fost împușcat de trei ori.

Anul acesta, românul a făcut o cerere de eutanasiere, având avizul medicilor și al comisiei de evaluare.