Costel Busuioc, castigatorul concursului "Hijos de Babel" a ajuns vehicul de imagine pentru presedinte, primari, ministri si oameni de afaceri. Basescu si Tariceanu s-au grabit sa-l felicite, primarii din satul in care locuia si din cel in care s-au nascut se grabesc sa-l faca cetatean de onoare, Madalin Voicu s-a oferit sa-l ajute cu bani si "relatii", muzicologii ii lauda calitatile artistice, iar dezvoltatorii de afaceri online au cumparat deja domeniile costelbusuioc.ro si costelbusuioc.com.

Politicienii si Busuioc

Daca premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat inaintea finalei ca Busuioc "creeaza o imagine favorabila pentru romanii din Spania", presedintele Traian Basescu l-a sunat pe "eroul zilei" dupa triumful acestuia.

Nici Adrian Nastase nu a ratat ocazia de a-l saluta public pe tenorul-constructor. "Nu am adaugat nimic la nume pentru ca numele lui Costel Busuioc a devenit, in sine, un simbol. Al talentului. Dar si al destinului. Dupa modestia unei vieti in anonimat, explozia succesului si revelatia aprecierii de catre ceilalti.", scrie Nastase pe blogul sau.

Si continua: "Tristetea lui Costel Busuioc poate veni insa din intrebarea de ce a trebuit sa plece ca zidar in Spania pentru ca talentul lui sa se impuna? In Romania, lucrul asta nu era posibil?Vocea lui avea aici mai putine armonice? E nevoie, in continuare, ca artistii romani sa emigreze in Occident pentru ca meritele lor sa fie, ulterior, recunoscute acasa? Este nevoie de succes in strainatate pentru a obtine recunostere si in tara in care te-ai nascut?"

Madalin Voicu a intuit si el potentialul viitorului star: "Astept sa vina in tara si sa vad ce nevoi, cheltuieli are, iar cu sprijinul Fundatiei "Ion Voicu" vom vedea cum sa-l ajutam. Vreau sa il ajut fiindca, daca Ministerul Culturii si alte autoritati nu o fac, ramana de datoria fundatiilor culturale sa ajute tinerele valori romanesti. Costel Busuioc poate deveni un brand", a declarat pentru HotNews.ro social-democratul.

"Problema nu este de suma de bani. Eu pot sa-l ajut si cu relatii. Familia Voicu are foarte multe relatii in domeniul artistic. Putem sa-l trimitem la master class la burse. Acum... sa vedem cu ce se ofera sa-l ajute si Sony Music, cu care am inteles ca negociaza acum", a mai adaugat Madalin Voicu.

Ministrul Culturii se inscrie si el in corul laudatorilor: "Vreau sa-i pun la dispozitie o bursa de studii. Are talent, dar, daca vrea sa faca o cariera, trebuie sa aiba studii in domeniu. Astfel, cu ajutorul bursei va putea urma doua cursuri, canto şi teoria muzicii, la Universitatea de Muzica din Bucureşti, cu profesori prestigioşi. Are nevoie de şcolarizare, dar nu poate sa intre la facultate pentru ca nu are bacalaureatul. Singura formula potrivita sunt aceste cursuri specializate", a declarat, citat de Mediafax, Adrian Iorgulescu.

Internetul & Busuioc

Asa cum a reusit sa cucereasca agora TV, Costel Busuioc a dat idei si negustorilor de domenii pe internet. Dupa cum scria pe blogul sau Sorin Tudor, "domeniile costelbusuioc.ro si costelbusuioc.com au fost deja cumparate. Primul de un om de bine local. Celalalt de o “casa de productie” din SUA. Fapt oarecum explicabil de vreme ce Costel Busuioc - sau, daca vreti, “Pavarotti din Carpati” - a declansat o adevarata isterie (si) in mediul online: potrivit Trafic.ro, in ultima saptamana au existat 5.826 de cautari care au condus in site-urile monitorizate", noteaza Sorin Tudor.

Primarii & Busuioc

Nici politicienii locali nu s-au lasat mai prejos. Primul a fost primarul din satul Ghilad, unde are Busuioc domiciliul, care a anuntat ca fiul satului va primi titlul de cetatean de onoare.

Dar primarul din Ghilad nu e singurul dornic sa-i acorde lui Busuioc acest titlu: il imita primarul din satul Tomesti, locul in care s-a nascut Busuioc!