Primarul l-a mutat pe viceprimar în adăpostul de câini ● Autoritățile se laudă că le-au trimis tuturor românilor vouchere, bihorenii spun că nu le-au primit ● Berevoeşti, complicitățile sclaviei în secolul 21 ● Daniel David: Renunțarea la titlul de doctor trebuie să aibă și consecințe ● ​Centrul de colectare a deșeurilor electronice din Sibiu a dat faliment ● În cursa după arme, Bulgaria și România și-au pasat niște obuze stricate ● Chirica vrea să scape de funcția de primar, prefectul îl obligă să țină pixul în mână ● Locuri cool din București care tocmai ce au dispărut ● Maraton Mafiot- Recrudescența Stațiunile de pe litoralul românesc sunt ocupate aproape în totalitate ● Cum este mai bine să fii plătit dacă eşti IT-ist sau livrator: pe PFA sau pe micro?

Press reportFoto: Profimedia Images
  • Primarul și-a păstrat întreaga primărie și l-a mutat pe viceprimar în adăpostul de câini. Un scandal de proporții a izbucnit în Primăria din Calafat, după ce biroul viceprimarului a fost mutat în vechiul adăpost de câini din oraș, scrie Monitorul de Cluj.
  • Autoritățile se laudă că le-au trimis tuturor românilor vouchere, bihorenii se plâng că nu le-au primit. Oamenii constată că, în plan local, nu au cine să-i ajute, iar la București nu-i bagă nimeni în seamă. „Vă sun pentru că sunt disperată. Vinerea trecută s-au distribuit cardurile sociale la mine în comună, în Uileacu de Criș, dar eu nu am primit, deși am mare nevoie de ele. Am pensia minimă, nici 1.000 de lei. Își bat joc de oameni, ne amăgesc”, scrie Bihoreanul.
  • Berevoeşti, complicitățile sclaviei în secolul 21. În urmă cu mai bine de șase ani, făcea ocolul României și al lumii cazul șocant din satul Gămăcești, comuna argeșeană Berevoești. 40 de sclavi, inclusiv doi copii, ținuți în condiții greu de imaginat, bătuți cu biciul, cu furci sau cu topoare, arși cu vătraiul și lăsați noaptea în lanțuri, scrie PressHub.
  • Daniel David: Renunțarea la titlul de doctor trebuie să aibă și consecințe. Renunțarea la titlul de doctor trebuie să atragă și consecințe administrative, iar experții din noua Comisie care va evalua doctoratele trebuie aleși independent și nu în consultare cu universitățile. Sunt două dintre observațiile cheie transmise de Universitatea Babeș-Bolyai la Legile Educației., scrie Europa Libera.
  • ​Centrul de colectare a deșeurilor electronice din Sibiu a dat faliment. Inaugurat în urmă cu nouă ani, singurul centru de colectare a deșeurilor electrice și electronice din Sibiu a dat faliment, laolaltă cu rețeaua din întreaga țară. Consilierii locali au aprobat ca Primăria să cumpere hala în care funcționa centrul, scrie Turnul Sfatului din Sibiu.
  • În cursa după arme pentru Ucraina, Bulgaria și România și-au pasat niște obuze stricate. Ajutorul cu arme, pe care statele NATO îl trimit în sprijinul Ucrainei, în războiul cu Rusia, nu are întotdeauna aura eroică percepută cel mai adesea de public. Dincolo de eforturile statale și diplomatice de a sprijini Ucraina în fața agresiunii Rusiei, pentru piața de armament din întreaga lume, acest război este o oportunitate de afaceri, scrie Panorama.
  • Chirica vrea să scape de funcția de primar, prefectul îl obligă să țină pixul în mână. În timp ce scandalurile din domeniul Urbanismului curg unul după altul, primarul Mihai Chirica este luat la țintă de Prefectură din cauza faptului că a delegat unor subordonați dreptul de a semna mai multe tipuri de documente urbanistice. Prefectura consideră că aceste delegări sunt ilegale, scrie ReporterIS.
  • Locuri cool din București care tocmai ce au dispărut. Mie îmi pare rău când se întâmplă asta. Sunt unele care au devenit puncte importante în viața Capitalei, iar dispariția lor lasă real un gol. Și îmi pare rău și pentru că nu reușim să construim și să păstrăm tradiții, locuri, să se ducă mai departe. Cum e la Viena, să zicem, unde orice cofetărie are niște sute de ani și unde rețetele sunt păstrate și date mai departe, scrie B365.ro.
  • Sardinia va plateste 15.000 de euro pentru a va muta si a cumpara o casa pe insula. Guvernul regional din Sardinia isi doreste sa incurajeze cat mai multi oameni sa se stabileasca pe insula, in special in mediul rural unde depopularea a atins cote ingrijoratoare, scrie Urban.ro.
  • Maraton Mafiot (ziua a II-a) - Recrudescența. Spuneam în urmă cu o zi, în episodul pilot al acestui maraton, că fenomenul mafiot are rădăcini adânci, unele care merg probabil până prin antichitate. Sicilia a fost însă locul în care el s-a manifestat cel mai pregnant și în care, așa cum știe toată lumea, a ajuns să se identifice cu multe dintre tradițiile locale, scrie Mica doză de cultură generală.
  • Ce a văzut Nicolae Iorga la Caracal, Turnu Măgurele sau Focșani. La începutul secolului XX Nicolae Iorga a plecat să-i caute pe români. În toate orașele prin care a trecut, după o scurtă trecere în revistă a clădirilor, parcurilor, arhitecturii, Iorga iscodea după români, scrie Dela0.
  • Jeffrey Epstein - agent CIA sau Mossad? Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardarul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar fi fost agent CIA sau Mossad, care aduna informaţii despre oamenii influenţi, scrie Adevărul.
  • De ce este Taiwanul atât de important pentru China. Taiwanul a fost văzut mereu de Partidul Comunist Chinez drept parte a teritoriului chinez, lucru pe care Taipeiul îl contestă, în vreme ce își susține independența. Pentru Beijing, insula aflată la doar 130 de kilometri distanță are o importanță simbolică, strategică și economică, iar orice vizită a unui demnitar străin la Taipei vine să îi conteste drepturile pe care și le arogă, arată Libertatea.
  • Cum va arăta stația Pipera unde va opri din 2023 trenul metropolitan anunțat de Nicușor Dan. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că în 2023 ar putea fi dată în folosință o nouă linie de tren metropolitan pe traseul Gara de Nord – Pipera – Gara Obor. Pe acest traseu ar urma să fie înființate stații noi, după cum a prezentat Buletin de București săptămânile trecute, scrie Buletin de București.
  • Șanse slabe pe piața germană a muncii pentru refugiații ucraineni. Sute de mii de refugiați ucraineni au ajuns în Germania după invazia rusă din Ucraina. Li s-a promis sprijin financiar și acces mai ușor la găsirea unei locuințe și a unui loc de muncă. Nu este însă atât de simplu, scrie DW.
  • Stațiunile de pe litoralul românesc sunt ocupate aproape în totalitate. „Avem hotelul ocupat 95%. Prețurile pornesc de la 600 de lei pe noapte cazare în cameră dublă cu mic dejun inclus”, spune Elena Drăghici, recepționera unui hotel de 4 stele, scrie Europa FM.
  • Jean Valvis bate palma cu PepsiCo pentru 20% din Aqua Carpatica: „Suntem pregătiţi să trecem la un alt nivel“. „Pentru noi este un moment extraor­dinar pentru că vine o multinaţională, are încredere în colectivul nostru, a demonstrat această încredere prin acceptarea statutului de acţionar minoritar. Avem acum sprijinul unei multinaţionale şi împreună suntem pregătiţi să trecem la un alt nivel“, a spus Jean Valvis într-un interviu acordat ZF.
  • Cum este mai bine să fii plătit dacă eşti IT-ist sau livrator: pe PFA sau pe micro? Freelancerii care lucrează în IT sau cei care livrează mâncare vor avea venituri mai mici din 2023 dacă au SRL-uri şi din 2024 dacă au PFA-uri, scrie ZF.
  • Europa LNG: graba de-a umple harta europeană a terminalelor pentru gaze lichefiate. Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către Moscova. SUA și-a depășit deja de peste două ori angajamentele inițiale, pentru a susține UE în fața amenințării rusești, potrivit Curs de Guvernare.
  • Metroul, cel mai mare consumator de energie electrică al Bucureștiului, s-ar putea bloca. După datoria de zeci de milioane de euro pentru mentenanță, Metrorex are de plătit facturi duble la curent. Metrorex a adunat datorii de peste 30 de milioane de euro la Alstom, firma care asigură mentenanța la metrou și care, din cauza restanțelor, a redus la jumătate serviciile de întreținere și reparații la garniturile de tren din subteran. Peste aceste datorii uriașe, societatea are de plătit din august tarife aproape duble la energia electrică, în condițiile în care este cel mai mare consumator al Bucureștiului. Sindicaliștii de la metrou spun că societatea este aproape de blocaj, din cauza subfinanțării și cer ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, o întâlnire de urgență, scrie Gândul.