Omul de afaceri Horia Simu și foştii deputaţi Theodor Nicolescu (PNL) şi Marko Attila (UDMR) au fost achitați definitiv joi de către instanța supremă în dosarul privind acordarea ilegală de despăgubiri la ANRP, în care prejudiciul ar fi fost de aproximativ 70 de milioane de euro, potrivit DNA.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

Curtea de Apel București hotărâse în octombrie 2020 achitări în acest dosar, DNA a contestat decizia, iar joi instanța supremă a decis definitiv achitarea.

De asemenea, au fost achitați definitiv și ceilalţi inculpaţi din acest dosar: Ingrid Zaarour, fost preşedinte ANRP, Remus Iuoraş, fost vicepreşedinte ANRP, Constantin Lefter Zaharia, Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu), ambii foşti membri ai comisiei, și Alexandru Florin Hanu, expert evaluator.

Curtea de Apel Bucureşti lăsase nesoluţionată acţiunea civilă formulată de statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, motiv pentru care instanţa supremă a menţinut sechestrele dispuse în acest dosar.

Este a doua decizie de achitare primită de fostul deputat UDMR Marko Attila, după cea din octombrie 2019 într-un alt dosar ANRP. Marko Attila a fugit din România şi s-a refugiat în Ungaria, având pe rol mai multe dosare penale. La rândul său, Theodor Nicolescu are o condamnare definitivă de 8 ani închisoare pentru luare de mită într-un alt dosar ANRP.

Acuzațiile aduse de DNA în acest dosar

Potrivit DNA, inculpaţii, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, au hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase pe baza unui raport de evaluare întocmit de expertul Alexandru Hanu, bazat exclusiv pe oferte de vânzare publicate online, ceea ce ar fi dus la supraevaluarea unui teren de 97.509 mp cu aproape 50%.

DNA spunea că membrii comisiei aveau doar atribuţia exclusivă de a analiza şi stabili cuantumul final al despăgubirilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piaţă, tranzacţii de vânzare-cumpărare efective.

"În aceste condiţii, cesionarul drepturilor litigioase, Horia Simu, a intrat în posesia unor despăgubiri necuvenite, în detrimentul statului român şi în condiţiile în care membrii Comisiei au hotărât rezolvarea cu celeritate a dosarului de despăgubire nr. 38.386/ CC/ 2007 pe motivele invocate de acesta, conform cărora nesoluţionarea cu prioritate a dosarului i-ar provoca o puternică stare de stres care i-ar afecta grav sănătatea.

Decizia a fost luată cu nerespectarea dispoziţiilor Legii 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a Deciziei nr. 2 din 28.02.2006 privind ordinea de soluţionare a dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei şi, implicit, a Standardelor Internaţionale de Evaluare", afirmau procurorii.

Conform DNA, începând cu anul 2006 şi până în 15 ianuarie 2008, Horia Simu ar fi sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii comisiei, prin depunerea la dosarul de despăgubire a mai multor înscrisuri (adeverinţe medicale şi o expertiză extrajudiciară) prin care s-au justificat, necorespunzător realităţii, o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a terenului, în scopul acreditării ideii de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului:

  • "Aceasta a asigurat un cadru aparent legal procedurii de despăgubire şi care, împreună cu acceptul său dat supraevaluării făcute de evaluatorul Hanu, a creat membrilor Comisiei premisele necesare aprobării raportului de evaluare, întocmit în condiţii nelegale.
  • Prin acţiunile sau inacţiunile lor conştiente, inculpaţii au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei, şi la obţinerea unor foloase necuvenite în aceleaşi cuantum de către inculpatul Simu Horia".

DNA mai susținea că prejudiciul provine din faptul că în dosarul de despăgubire, a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi de peste 128,2 de milioane de euro (1.315,53 euro/ mp), echivalentul a aproape 467 milioane lei, prin supraevaluarea acestuia cu aproximativ 70 de milioane euro, echivalentul a peste 254,4 milioane de lei.

procurorii mai susțineau că, după obţinerea despăgubirilor în condiţii nelegale, omul de afaceri, cunoscând provenienţa ilegală a sumelor de bani obţinute din dosarul de despăgubire şi în scopul disimulării naturii reale a acestora, a procedat la transformarea lor, schimbându-le din lei în valută şi apoi transferând cea mai mare parte a fondurilor băneşti realizate din valorificarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea în favoarea unor societăţi off-shore, controlate de către el, cu justificarea contract de împrumut/restituire împrumut:

"Din aceste societăţi, produsul infracţional a fost utilizat pentru achiziţionarea de acţiuni la societăţi comerciale din România, răscumpărarea unor creanţe de la bănci, etc. Concret, în perioada martie 2008 - august 2008, inculpatul Simu a dispus transferul şi a schimbat sumele de 9.577.000 euro, 10.010.000 dolari şi 3.828.623 lei, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în conturile unor societăţi de tip off-shore, pentru ca apoi să le transforme în acţiuni la Compania de Construcţii Căi Ferate - CCCF Bucureşti S.A, SC FORADEX SA şi CUPROM SA".