Fostul rector al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" Adrian Iacob şi fostul prorector Petrică Mihail Marcoci au fost condamnați definitiv joi la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind acuzaţi că l-au determinat pe un poliţist de la Academie să-i trimită mesaje de ameninţare cu moartea jurnalistei Emilia Şercan. Judecătorii instanței supreme au înlăturat însă dispoziția Curții de Apel București prin care Acadamia de Poliție era obligată, în solidar cu cei doi, la plata de 80.000 de lei daune morale jurnalistei.

Emilia SercanFoto: Adi Iacob / HotNews

UPDATE 18:30 Guvernul a transmis un comunicat în care "subliniază că libertatea presei trebuie protejată și că niciun jurnalist nu poate fi amenințat, intimidat sau agresat":

  • "Constituția României garantează libertatea de exprimare, care este valoare de bază a unui stat democratic.
  • Este șocantă gravitatea acestui caz, încheiat cu condamnarea celor implicați în amenințarea unui jurnalist de investigație.
  • Instituțiile responsabile au datoria tragerii la răspundere a celor vinovați în toate investigațiile aflate în derulare.
  • Oricine ajunge să comită astfel de fapte trebuie să răspundă în fața legii".

În mai 2021, cei doi foști șefi ai Academiei de Poliţie au fost condamnați de Curtea de Apel București la câte 3 ani închisoare cu suspendare pentru şantaj. De asemenea, judecătorii au admis în parte acţiunea civilă formulată de Emilia Şercan, stabilind ca aceasta să primească 80.000 de lei daune morale.

Decizia Curții de Apel București a fost contestată, iar joi instanța supremă a decis menținerea deciziei de condamnare la 3 ani de închisoare cu suspendare în cazul celor doi foști șefi ai Academiei de Poliție.

Hotărârea de joi a Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă:

  • "Admite apelul declarat de partea responsabilă civilmente Academia de Poli'ie „Alexandru Ioan Cuza” împotriva sentinţei penale nr.100 din 24 mai 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală, pronunţată în dosarul nr. 5273/2/2019 (2552/2019).
  • Desființează în parte sentința penală apelată şi, rejudecând: Înlătură dispozițiile de obligare în solidar a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” la plata de daune morale și cheltuieli judiciare către partea civilă Șercan Emilia, precum și dispoziția de obligare a acesteia la plata cheltuielilor judiciare către stat. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate. Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, inculpaţii Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail și partea civilă Șercan Emilia împotriva acelea?i sentin?e. Respinge cererea apelantei părți civile Șercan Emilia privind obligarea inculpaților la plata cheltuielilor judiciare ocazionate de solu?ionarea apelului. Obligă apelanții intimați inculpaţi Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail, precum și apelanta parte civilă Șercan Emilia la plata sumei de câte 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Onorariul parțial cuvenit apărătorilor desemnați din oficiu pentru inculpați, în sumă de câte 217 lei, rămâne în sarcina statului".

Despre dosarul de șantaj

În decembrie 2019, DNA i-a trimis în judecată pe Adrian Iacob, la data faptei chestor de poliţie şi rector al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", şi Petrică Mihail Marcoci, la data faptei comisar şef de poliţie şi prorector al Academiei, fiecare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la şantaj.

Procurorii anticorupţie notează că, la sfârşitul lunii martie - începutul lunii aprilie 2019, Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci l-au determinat pe Gheorghe Adrian Bărbulescu, subinspector în cadrul Academiei de Poliţie, să transmită jurnalistei Emilia Şercan mesaje de ameninţare pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul Academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională.

Concret, arată anchetatorii, Iacob şi Marcoci i-ar fi cerut lui Gheorghe Adrian Bărbulescu, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relaţia de subordonare funcţională, diferenţa de vârstă şi de grad profesional, precum şi de recunoştinţa acestuia pentru că după absolvire fusese menţinut în cadrul Academiei, să achiziţioneze mai multe aparate de telefon second hand şi cartele preplătite pentru a transmite mesaje de ameninţare persoanei vătămate.

"Concomitent, cei doi instigatori i-au promis poliţistului care a trimis efectiv mesajele de ameninţare că îi vor asigura protecţia pentru a nu fi tras la răspundere penală şi i-au adresat încurajări pentru a-i întări rezoluţia infracţională pe parcursul săvârşirii faptelor. Solicitări similare au fost transmise de inculpaţi unui alt ofiţer debutant din cadrul Academiei, care însă nu le-a dat curs", menţionează DNA.

Sursa citată mai precizează că aceste demersuri ar fi fost determinate de faptul că, în perioada menţionată, Emilia Şercan a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea Academiei de Poliţie, care ar fi putut avea consecinţe semnificative asupra carierei şi reputaţiei lui Adrian Iacob şi a lui Petrică Mihail Marcoci.

"După trimiterea mesajelor de ameninţare, inculpaţii au avut mai multe convorbiri cu autorul faptei, folosind aplicaţii telefonice criptate sau prin intermediari, prilej cu care i-au cerut să şteargă toate schimburile anterioare de mesaje, i-au indicat ce să declare organelor de urmărire penală şi l-au asigurat că va primi o pedeapsă uşoară, precum şi că va fi menţinut în cadrul Academiei chiar în situaţia unei condamnări", mai arată procurorii.