Prognozele INMH pentru perioada următoare evidențiază temperaturi foarte ridicate, motiv pentru care începând de mâine va fi activată o celulă de criză, coordonată de Departamentul pentru Situații de Urgență, destinată monitorizării efectelor produse de temperaturile foarte ridicate, a anunțat miercuri premierul Nicolae Ciucă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Premierul a anunțat la începutul ședinței de Guvern măsurile preventive luate până acum împotriva efectelor secetei din agricultură, dar și a temperaturilor foarte ridicate care sunt așteptate în perioada următoare.

În privința efectelor secetei din agricultura, Ciucă a spus că a fost înființat un Comitet interministerial care este coordonat de Ministerul Agriculturii, care va monitoriza și căuta soluții în privința regiunilor și culturilor afectate. O primă întâlnire a acestui comitet a avut loc marți, 19 iulie.

  • „De asemenea, tot ieri, am discutat cu reprezentantul Institutului National de Meteorologie și Hidrologie si prognozele pentru perioada imediat următoare evidențiază temperaturi foarte ridicate motiv pentru care am să dau sarcină Departamentului pentru Situații de urgență pentru ca la nivelul Centrului national de coordonare și conducere a intervenției (CNCCI) să funcționeze o celulă de criza care va fi destinată pentru monitorizarea efectelor produse de temperaturile foarte ridicate.”, a spus Ciucă.

Premierul a spus că astăzi va avea loc o întâlnire a comitetului national pentru situatii de urgență care va intocmi o decizie prin care se va transmite către toate comitetele județene pentrui situații de urgență și toate instituțiile bugetare un pachet de măsuri care vizează atât monitorizarea cât și măsuri de prevenire a efectelor produse de temperaturile ridicate.

DSU va coordona activitatea la nivel național și împreună cu celelalte ministere de linie vor fi luate măsuri de informare a populației și de identificare a persoanelor vulnerabile.

Ciucă a cerut Ministerului Sănătății să furnizeze un pachet de informații astfel încât cetățenii să poată să aibă cunoștință despre efecte și despre punctele de ajutor care vor fi instalate ca urmare a deciziei de la nivelul Comitetului Național pentru Situații de urgență.

În plus, la nivelul Guvernului va exista o platformă de informare cu toate aceste date și informații.