Aeroportul Internaţional Cluj este primul din ţară şi printre puţinele din Europa unde pasagerii nu mai trebuie să scoată lichidele şi aparatele electronice din bagajele de mână la controlul de securitate, după achiziţionarea de echipamente performante, în cadrul unui proiect european. Controlul de securitate este realizat de Brigada Antitero a SRI, potrivit News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Premieră Naţională - Aeroportul Internaţional Cluj este primul aeroport din România şi printre primele din Europa, unde pasagerii nu mai sunt nevoiţi să scoată lichidele şi aparatele electronice din bagajele de mână la controlul de securitate, începând cu data de 14 iulie 2022. Această realizare a fost posibilă în urma cooperării dintre Aeroportul Internaţional Cluj, Brigada Antitero din cadrul SRI - Serviciul Român de Informaţii şi Autoritatea Aeronautica Civila Romana AACR”, a transmis Aeroportul Cluj, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că verificarea de securitate pe Aeroportul Cluj este efectuată de Brigada Antitero din cadrul SRI.

”Această facilitate vine ca urmare a achiziţionării echipamentelor de scanare standard C3 cu o capacitate avansată şi rapidă de procesare a bagajelor, determinând reducerea timpului de aşteptare pentru pasageri la efectuarea controlului de securitate. Totodată, au fost achiziţionate şi echipamente de scanare a bagajelor de cală de tip CTX, cu un nivel superior de detectare a explozibililor”, a mai precizat aeroportul.

Cele două tipuri de echipamente de securitate au fost achiziţionate cu finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Valoarea totală a celor 2 proiecte pentru echipamentele de securitate este de 42.395.371,39 de lei, din care 28.164.219,89 sunt fonduri asigurate de Uniunea Europeană, iar 4.307.468,91 de lei sunt de la Bugetul de Stat.