​Marea Neagră a fost, într-o măsură, o „gaură neagră” în poziţia strategică în Uniunea Europeană, a declarat, vineri, ambasadoarea Franţei în România, Laurence Auer.

Ambasadoarea Laurence AuerFoto: Agerpres

„Mereu a fost important să avem o poziţie strategică, una care include Marea Neagră. Marea Neagră a fost, într-o măsură, din 2015, un fel de gaură neagră în poziţia noastră strategică în UE”, a afirmat diplomatul la „Atlantic - Black Sea Security Forum”.

Ambasadoarea a vorbit despre iniţiativele actuale din regiune, afirmând că „Ne-am angajat din nou în securitatea Mării Negre, cu toate provocările, fie că este vorba de energie - proiectul Neptun Deep - capacitatea de a ne întoarce în Marea Neagră cu forţele noastre navale şi sigur (...) sunt pregătiţi nu doar să fim naţiune-cadru, ci şi să demonstrăm că un batalion sau o brigadă NATO este gata să apere, din toate punctele de vedere, securitatea la Marea Neagră”.

Comentariile vin la mai puțin de o lună după ce președintele Emmanuel Macron a efectuat o vizită în România și una istorică în Republica Moldova.