Ţara noastră s-a îndepărtat de includerea în programul Visa Waiver după ce rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de români în scop turistic sau pentru afaceri a crescut în 2021 la 17.03% , faţă de 10.14% cât a fost în urmă cu doi ani, potrivit unui document publicat de Departamentul de stat al SUA citat de news.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform Departamentului de Stat, rata ajustată de refuz pentru vizele destinate călătoriilor turistice şi de afaceri, după criteriile programului Visa Waiver, a fost de 17,03% în cazul României, la sfârşitul anului fiscal 2021.

În 2020, rata de refuz pentru România a fost de 10.14%, în timp ce în 2019 procentul a fost de 9.11%.

Potrivit legislaţiei americane, ţările care doresc să adere la Programul Visa Waiver, adică să fie scutite de vize, trebuie să înregistreze o rată de refuz mai mică de 3%.

Autorităţile SUA calculează rata de refuz la sfîrşitul anului fiscal.

România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.

SUA nu vor mai cere vize românilor „în doi-trei ani"

Întrebat, marţi, despre ridicarea vizelor pentru SUA, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: ”Din păcate, regulile pentru Visa Waiver sunt destul de clare şi destul de stricte. Momentan, România nu le îndeplineşte - rata de refuz este mult mai mare decât limita la care poate începe discuţia politică pe renunţarea la vize. MAE lucrează pe această speţă, se caută o nouă abordare prin care se poate reduce rata de refuz, sunt foarte multe probleme tehnice. Avem un nou ambasador al României în SUA care este foarte preocupat şi lucrează intens pe această speţă”.

În luna mai, Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, vorbea despre un orizont de timp de doi-trei ani în care România ar putea ajunge la o rată de refuz al vizelor care să-i permită accederea în programul Visa Waiver.

„Că e 2023, că e 2024, că e 2025, asta împreună cu partenerii americani vom stabili, dar noi nu putem să avem o ţintă în mişcare. O ţintă în mişcare înseamnă o ţintă care schimbă tot timpul regulile jocului şi spre care nu poţi avansa. Deci, avem un plan foarte bine pus la punct, un plan care înseamnă, pe de o parte, un efort conjugat la Bucureşţi şi un efort conjugat pe pământ american”, spunea Andrei Muraru.

Cum să obții viză pentru călătorii în SUA

​Ministerul Afacerilor Externe a elaborat un document online de tip „Smart Flyer” care conţine informaţii utile referitoare la paşii de urmat pentru obţinerea vizei necesare pentru călătorii de scurtă şedere în Statele Unite ale Americii, în scop de afaceri sau turistic, transmite Agerpres.

Prin accesarea QR-codurilor incluse în acest document, românii care intenţionează să călătorească în SUA, în scop de afaceri sau turistic, pentru mai puţin de 90 de zile, intenţionând astfel să depună cereri pentru obţinerea vizei temporare de tip B1/B2, vor fi direcţionaţi către formularul DS-160, necesar a fi completat pentru acest tip de viză şi vor afla informaţii privind achitarea taxei de viză, încărcarea unei fotografii la standardele solicitate în aplicaţie şi programarea la interviu, informează MAE.

Ce trebuie să dovediți, între altele, pentru a obține viza

  • vizita trebuie să fie de scurtă durată
  • aveți banii necesari pentru a acoperi cheltuielile cât timp stați în SUA
  • aveți o reședință în afara SUA, pe care nu intenționați să o părăsiți, precum și orice alte legături de familie sau economice care asigură părăsirea Statelor Unite după terminarea vizitei

MAE vizează includerea României în Programul american Visa Waiver

MAE reaminteşte că includerea României în Programul Visa Waiver va permite cetăţenilor români să călătorească fără viză în SUA, pentru scurtă şedere, de până la 90 de zile, în scop de afaceri sau turistic.

Principalul criteriu tehnic stabilit de legislaţia americană pentru includerea în acest program, care nu permite la acest moment accesul României, este ca rata de refuz pentru vizele turistice şi de afaceri înregistrată în anul precedent să se situeze sub plafonul de 3%.

De aceea, MAE recomandă cetăţenilor români „să consulte cu maximă atenţie procesul de solicitare a vizei necesare pentru călătorii de scurtă şedere în Statele Unite ale Americii în scop de afaceri sau turistic şi să aplice pentru obţinerea acesteia numai după ce se asigură că îndeplinesc condiţiile necesare”.