Meteorologii au transmis un nou cod galben de caniculă, valabil miercuri, dar și un cod galben și un cod portocaliu de instabilitate accentuată până joi la prânz.

Caldura mareFoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia Images

Cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat

În intervalul menționat valul de căldură se va menține local în Muntenia și în jumătatea de sud a Moldovei, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade.

Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată (6 iulie, ora 10:30 – 7 iulie, ora 12:00)

În intervalul menționat, în centrul, nordul și nord-estul țării, apoi și în sud și est, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25...40 l/mp.

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate și vijelii (6 iulie, ora 12:00 – 7 iulie, ora 12:00)

În jumătatea de nord a Moldovei, local în Transilvania, Muntenia și nord-estul Olteniei vor fi averse torențiale, vijelii (rafale de peste 70...80 km/h), frecvente descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35...40 l/mp și pe arii restrânse 50...80 l/mp.