​Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Gabriela Scutea, a transmis, duminică, un mesaj de Ziua Justiţiei în care afirmă că deficitul de procurori atinge cote critice în ansamblul parchetelor şi se menţine cronic în unele circumscripţii.

Gabriela ScuteaFoto: AGERPRES

Procurorul general se arată convinsă că în fiecare parchet se doreşte, între altele, remedierea deficitului de personal.

  • "Deficitul de procurori atinge cote critice în ansamblul parchetelor şi se menţine cronic în unele circumscripţii. Organizarea ierarhică a Ministerului Public ne oferă ca ultimă soluţie implicarea, în condiţii procedurale, a parchetelor ierarhic superioare în gestionarea volumului de cauze al parchetelor cu deficit de personal, prin preluarea cauzelor spre soluţionare.
  • Să privim realist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila care are asiguraţi patru procurori din 14 şi trebuie zilnic să găsească resurse pentru a ancheta cazurile de omor, evaziune fiscală, corupţie, pentru participarea la judecarea cererilor în materia protecţiei copilului şi privind măsurile preventive. În aceiaşi parametri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa este ocupat un post de procuror din 10.
  • Mai mult decât atât, există judeţe în care deficitul este accentuat la toate nivelurile, astfel încât soluţionarea pe verticală sau orizontală a deficitului de personal nu mai este viabilă. Dar - atunci când nu mai există un alt nivel ierarhic superior - trebuie să conştientizăm că efortul nostru poate fi numai unul intern pentru a menţine funcţionarea instituţiei în termenii profesionalismului pe care misiunea acesteia îl impune.
  • Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - instituţia care, pe lângă atribuţiile operative de soluţionare a dosarelor şi participare la judecată, desfăşoară multe activităţi de coordonare pentru întregul Minister Public şi de reprezentare în activităţi interinstituţionale - funcţionează cu 55% din posturile de procuror ocupate", subliniază Gabriela Scutea, în mesajul său, citat de Agerpres.