Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben prin care avertizează că sâmbătă și duminică se va consemna un val de căldură în 25 de județe și în București.

Caldura mareFoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia Images

Valul de căldură se va menține în zonele joase din vestul, sudul și local în estul țării, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Cod portocaliu de vijelii și ploi torențiale, sâmbătă

ANM a transmis și un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice și ploi abundente, valabil sâmbătă între orele 12:00 și 22:00.

În zonele de munte, în Maramureș, Transilvania, Oltenia, nord-vestul Munteniei și local în Moldova, iar spre seară și în Crișana vor fi vijelii puternice, cu rafale de peste 70...80 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35...40 și izolat 50...60 l/mp.

Cod galben de instabilitate până duminică dimineață

De asemenea, pentru mai multe județe, a fost emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil până duminică, ora 06.00 dimineața.

În intervalul menționat, în majoritatea regiunilor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25...35 l/mp.

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala și în după-amiaza și seara zilei de duminică (3 iulie), mai notează meteorologii.