Zeci de percheziții au loc joi în Capitală și în șapte județe, fiind vizată o grupare care a obținut ilegal peste peste 1,5 milioane de lei fonduri nerambursabile garantate de bugetul de stat, printr-un program de finanțare. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că banii ar fi fost obținuți prin programul Start Up Nation, iar cel care coordona gruparea ar fi un ieșean condamnat în trecut pentru evaziune fiscală.

Fonduri europene - RomâniaFoto: © Tanyashir | Dreamstime.com

Conform Poliției Capitalei, polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea Parchetului instanței supreme, desfășoară o amplă acțiune pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în obținerea ilegală de fonduri nerambursabile garantate de bugetul de stat, printr-un program de finanțare.

În cadrul acestei acțiuni, vor fi puse în executare 42 de mandate de percheziție domiciliară, în București și în județele Ilfov, Galați, Maramureș, Suceava, Neamț, Vaslui și Iași.

În acest dosar sunt urmăriți penal 38 de suspecți, persoane fizice și juridice, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, obținere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri și spălare a banilor.

Potrivit sursei citate, în perioada anilor 2019-2020, pe teritoriul României, s-a constituit un grup infracțional organizat care, în realizarea aceleiași rezoluții, prin intermediul mai multor societăți comerciale, ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile garantate de bugetul de stat, în cuantum total de 1.571.687 de lei, printr-un program de finanțare.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că banii ar fi fost obținuți prin programul Start Up Nation, iar cel care coordona gruparea ar fi un ieșean condamnat în trecut pentru evaziune fiscală - Petrea Alfred Petronel.

Conform PressHub, Alfred Petrea ar fi clonat gigantul IT Indra într-un proiect european de 14 milioane de euro. În 2000, a fost arestat și ulterior, în 2002, condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare pentru evaziune fiscală, potrivit PressHub.

Publicația mai scrie că numele lui Petrea apare într-un dosar al DIICOT în care prejudiciul adus statului este de milioane de euro, iar ieșeanul este considerat capul rețelei. Cazul documentat de DIICOT vizează acuzații de evaziune fiscală și spălare de bani, fiind inculpate în acest dosar 93 de persoane: toate sunt acuzate că au aderat la un grup infracțional organizat specializat în eludarea plății taxelor către stat și spălarea banilor, prin firme de tip fantomă.

Potrivit rechizitoriului, la gruparea evazionistă condusă de Alfred Petronel Petrea ar fi aderat mai mulți oameni de afaceri, printre care fostul deputat William Brînză.