Relații profesionale sănătoase, productivitate, stare de bine și echilibru între viața personală și cea profesională. Acestea sunt preocupările actuale ale angajaților și ale organizațiilor, iar seria de discuții Plus de Conversație inițiată și susținută de Sodexo își propune să le adreseze cu transparență și curaj.

Mihaela Bilic în cadrul proiectului „Plus de Conversație” inițiat de SodexoFoto: Sodexo

Plus de Conversație powered by Sodexo propune o serie de discuții utile și inspiraționale pentru angajați și angajatori. Gazda acestora este Laura Dragomir, strateg și trainer de comunicare în business.

Pe lângă acest proiect, Sodexo încurajează starea de bine la birou și acasă și prin pachetele extra salariale Gusto Pass Plus de Sănătate și Plus de Echilibru, pachete care duc cardul de masă la un nivel superior și oferă acum acces la telemedicină, consultanță nutrițională, monitorizarea comportamentului alimentar și psihonutriție.

Primul episod Plus de Conversație a avut-o ca invitată pe Mihaela Bilic, medic nutriționist cu specializare în diabet, nutriție și boli metabolice, masterand în psihonutriție și promotor al unui stil de viața armonios.

Urmărește interviul video:

Cât de ușor se poate atinge echilibrul în ziua de astăzi?

Când vorbește despre echilibru, Mihaela Bilic menționează cu fermitate că acesta nu reprezintă starea naturală a oamenilor.

„Uităm că suntem ființe impulsive, construite pe bază de instinct, emoție și căutarea plăcerii. Echilibrul este ceva la care aspirăm”, explică nutriționistul. Iar când vine vorba despre alimentație, medicul spune că oamenilor le este cu atât mai greu să fie echilibrați. Mai mult, căutarea acestui echilibru poate reprezenta în sine un factor suplimentar de stres. De aceea, Mihaela Bilic recomandă ca fiecare să facă pace cu propriile emoții și să accepte că alimentația perfectă este doar un mit. 90% din populație are o restricție cognitivă când vine vorba despre relația cu mâncarea. Cu alte cuvinte, încearcă să controleze mental tot ce înseamnă alimentația. În realitate, a ne spune că o anumită mâncare e nesănătoasă duce la anxietate și neîncredere în alimente.

Aspirația pentru bine, nu pentru perfecțiune. Compromisul nu este un lucru rău

„Organismul nostru este atât de complex și de performant încât tolerează o mulțime de dezechilibre, cu condiția ca noi să nu ducem lucrurile în extrem. Din punct de vedere alimentar, eu pledez pentru bine, și nu pentru perfecțiune. Compromisul nu e rău, e baza pe care se construiește un stil de viață echilibrat”, spune Mihaela Bilic în primul episod Plus de Conversație.

3 reguli esențiale pentru o relație sănătoasă cu mâncarea, de la Mihaela Bilic

Nutriționistul recomandă, în primul rând, renunțarea la gustările și la „ronțăiala” dintre mese. „În momentul în care te pregătești să duci furculița spre gură, trebuie să te întrebi, prima oară, dacă îți este foame sau nu”, spune Mihaela.

În cazul în care foamea atinge nota 6 pe o scară de la 1 la 10, este momentul pentru a lua masa – aceasta este a doua regulă. Astfel, foamea este antrenată precum un mușchi și luarea în greutate poate fi evitată.

A treia regulă presupune a ști câtă mâncare reprezintă o porție și consumarea acesteia conștient, fără alte distracții. Atenția în farfurie este esențială pentru ca receptorii organismului să înțeleagă că ai mâncat suficient.

Lucratul de acasă, oportunitate de a schimba comportamentele nocive

Nutriționistul consideră că lucratul de acasă este oportunitatea ideală de a reconsidera obiceiurile alimentare – consumul de mâncare gătită, de fructe și legume, evitarea frigiderului care ne așteaptă la câțiva pași distanță, cu ajutorul disciplinei.

Wellbeing-ul - starea de bine - noul trend constructiv în companii

Întrebată cum apreciază grija pe care angajatorii o manifestă în acest domeniu în ultima perioadă, Mihaela Bilic răspunde:

„Este un lucru de lăudat, mai ales că noi, ca indivizi, uităm să ne gândim la propria noastră stare de bine. Dacă angajatorul vine cu preocuparea suplimentară pentru acest lucru, avem mai multe șanse să ne preocupăm și noi de noi”.

„Superlativul este să ne simțim bine în pielea noastră. Dacă nu te întrebi singur cum îți este bine, e constructiv să te întrebe cei din jur, de exemplu angajatorul”, explică medicul.

Disciplina și organizarea, elementele obligatorii ale unui stil de viață sănătos

Indiferent de situație, disciplina și organizarea duc la formarea unui obicei. Mai întâi este asumarea unei reguli, apoi punerea ei în practică, apoi perseverența.

„Vei găsi în frigider ceea ce ai cumpărat. Vei mânca în pauza de prânz de la birou ceea ce ai cumpărat sau ce ai în geantă. Alternativ, dacă cineva ne face un plan alimentar care să ia în calcul toate lucrurile importante pentru corpul nostru, iar noi suntem dispuși să intrăm în acest program, nu poate decât să ne fie bine. Cu cât lucrurile sunt mai organizate și știm că ne sunt asigurate, cu atât ne relaxăm. Împreună reușim mai bine decât unii singuri”, concluzionează Mihaela Bilic.

În acest sens, Sodexo oferă companiilor noile pacheteGusto Pass Plus de Sănătate și Plus de Echilibru, ca metodă de a deschide astfel de discuții și de a se concentra din ce în ce mai mult pe promovarea sănătății și a stării de bine în rândul angajaților. Pachetele bazate pe cardul de masă Gusto oferă și acces gratuit la telemedicină, consiliere pentru nutriție, respectiv nutriție personalizată și psihonutriție. Astfel, cardul de masă este îmbogăţit cu servicii complementare gândite special pentru echilibru și armonie, acasă și la birou.

Sodexo încurajează și sprijină activ angajații și angajatorii deopotrivă să aleagă un stil de viață sănătos și echilibrat.

​​Articol susținut de Sodexo