Anchetatorii fac marți 160 de percheziții domiciliare în România și Austria, inclusiv la locuințele unor funcționari publici și la sediile unor instituții publice pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în fraudarea de fonduri europene și naționale și spălare de bani. Prejudiciul în acest caz depășește 5 milioane de euro, iar ancheta este coordonată de către Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi.

Laura Codruta Kovesi la EPPOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images
  • UPDATE 11:29 Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) a confirmat că a primit „vizita” reprezentanţilor Parchetului European, făcută pentru „a identifica şi obţine documente privind finanţarea din fonduri europene a şase societăţi comerciale, care au depus proiecte la ADR Vest, pe Axa 2 Prioritatea de Investiţii 2.1A-Microîntreprinderi. Dintre acestea cinci proiecte sunt în implementare, iar unul a fost respins”, transmitew ADR Vest. Instituţia afirmă că descinderea EPPO nu a vizat şi nu vizează activitatea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, şi nici a persoanelor angajate în cadrul ADR Vest, ci doar preluarea de documente.

Conform Poliției Române, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, sub coordonarea unui procuror al Parchetului European (EPPO), desfășoară o operațiune pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în fraudarea de fonduri europene și naționale și spălare de bani.

În cadrul acestei acțiuni, vor fi 160 de percheziții domiciliare în România și Austria, sub coordonarea Parchetului European (EPPO) din România, inclusiv la locuințele unor funcționari publici și la sediile unor instituții publice. De asemenea, aproximativ 30 de persoane vor fi duse la audieri.

Cum acționa gruparea

Ancheta vizează un grup infracțional organizat, care, din 2017, ar fi înființat, în mod fictiv, peste 150 de firme, în numele cărora ar fi obținut, în mod fraudulos, finanțare europeană și națională.

Proiectele respective ar fi constat, în principal, în achiziții de utilaje/bunuri pentru desfășurarea activităților curente ale societăților, achiziții care trebuiau dovedite cu documente justificative, emise de furnizori.

Astfel, pentru implementarea proiectelor și obținerea fondurilor, persoanele bănuite ar fi folosit documente false, inexacte sau incomplete, ar fi întocmit diverse facturi de achiziții de mijloace fixe, utilaje/bunuri, în mod fictiv, de la societăți care nu ar fi desfășurat niciun fel de activitate și pe care tot ele le-ar fi controlat.

Totodată, în cele mai multe dintre situații, utilajele/bunurile ce figurau ca fiind achiziționate în cadrul proiectelor nu ar fi fost cumpărate în realitate, aceleași utilaje/bunuri fiind folosite în cadrul mai multor proiecte, inclusiv prin modificarea seriei sau culorii acestora.

Sumele obținute din bugetul Uniunii Europene și bugetul național de către respectivele societăți ar fi fost retrase, de regulă, în numerar de la ATM-uri, de către diverse persoane din anturajul liderilor grupării, după care ar fi fost remise acestora. În continuare, sumele ar fi fost folosite pentru achiziționarea unor bunuri sau servicii în numele altor persoane fizice sau juridice, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite.

Până în prezent, în acest dosar prejudiciul a fost estimat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro, mai precizează Poliția.