​Serviciul Român de Informații(SRI) și-a prezentat miercuri bilanțul pe 2021, într-o ședință cu ușile închise la care au participat președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, precum și șeful comisiei parlamentare de control a SRI, Ioan Chirteș.

Klaus Iohannis si Nicolae Ciuca la bilantul SRIFoto: Presidency.ro

La final, SRI a trimis un comunicat de presă în care, într-un limbaj sec, își prezintă realizările, dar și toate laudele pe care le-au adus oficialii prezenți la eveniment.

„Fără a intra excesiv în detaliile activității, SRI a transmis în 2021 peste 4.700 de informări beneficiarilor din plan central și aproape 1.900 de informări celor din plan local. Au fost derulate, doar în domeniile antiterorist și al amenințărilor transfrontaliere, peste 400 de măsuri de prevenire, iar în domeniul cibernetic, peste 70 de astfel de demersuri. Am obținut succese operaționale în domeniul contraspionajului și al securității economice”, a spus șeful SRI, Eduard Hellvig.

În comunicatul remis presei, SRI susține că președintele Klaus Iohannis „a apreciat eforturile pe care SRI le-a depus pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate națională și a angajamentelor asumate în format aliat și european în contextul unui mediu de securitate cu grad ridicat de impredictibilitate: pandemia de COVID-19 și războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”

„Cu același prilej, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că „în acest context complicat, SRI a reprezentat un partener de încredere pentru Guvernul României. Informările transmise de dumneavoastră au adus un plus important de cunoaștere membrilor echipei guvernamentale, oferindu-le suportul atât de necesar pentru fundamentarea unor decizii care adesea nu au fost simple”, se arată în comunicat.

„De asemenea, președintele Comisiei de control a activității SRI, Ioan-Cristian Chirteș, a adus în atenție importanța culturii de securitate „la nivel individual, în cadrul companiilor și a instituțiilor publice, inclusiv în rândul clasei politice. O cultură de securitate puternică, dublată de o mai bună comunicare cu societatea civilă și creșterea transparenței la nivelul instituțiilor responsabile cu realizarea securității naționale, sunt premisele găsirii echilibrului necesar realizării apărării statului și a cetățenilor, într-o democrație consolidată”, mai arată sursa citată.