Pe data de 18 iunie, Google o sărbătorește pe Ștefania Mărăcineanu, personalitate marcantă a cercetării și științei din România. Ștefania Mărăcineanu a studiat chimia și fizica și s-a remarcat prin cercetările asupra radioactivității artificiale.

Doodle Google despre Stefania MaracineanuFoto: Google

Ștefania Mărăcineanu s-a născut la București, în 1882.

Mărăcineanu a absolvit studiile în știință și chimie în 1910, iar mai apoi, cu ajutorul unei burse, și-a continuat studiile și cercetările la Institutul Radium din Paris. Institutul Radium era unul dintre cele mai importante centre mondiale pentru studiul radioactivității, sub conducerea lui Marie Curie.

Mărăcineanu a început lucrul la teza de doctorat pe poloniu, un element descoperit de Curie. În timpul cercetărilor, Mărăcineanu a observat că perioada de înjumătățire a poloniului depindea pe tipul de metal pe care poloniul era așezat. Această observație a făcut-o să se întrebe dacă nu cumva particulele alfa emise de poloniu au transformat unii atomi ai acelui metal în izotopi radioactivi, spune Google, într-un comunicat.

Stéphanie Maracineanu, cum îi spuneau francezii, și-a terminat studiile doctorale la Universitatea din Sorbona, în numai 2 ani. Mai apoi, s-a întors în România, unde a înființat primul laborator de studiu al radioactivității. În 1935, Irène Curie, fiica lui Marie Curie, alături de soțul ei, primesc premiul Nobel pentru descoperirea radioactivității artificiale. Mărăcineanu nu a contestat premiul Nobel, dar a cerut să-i fie recunoscut rolul în aceste cercetări.

Contribuția Ștefaniei Mărgineanu a fost recunoscută de Academia de Științe din România în 1936, când a fost numită director de cercetare, însă nu a primit recunoașterea internațională pentru contribuția ei în descoperirea radioactivității artificiale.

Ștefania Mărăcineanu s-a îmbolnăvit de cancer, cauzat de iradieri, și a murit la data de 15 august 1944

Muzeul Curie din Paris găzduiește laboratorul chimic original de la Institutul Radium, unde și-a desfășurat cercetările Ștefania Mărăcineanu. Doodle-ul din data de 18 iunie marchează 140 de la nașterea Ștefaniei Mărăcineanu și omagiază moștenirea acesteia.

Doodle-ul a fost desenat de Alyssa Winans, designer la sediul central al Google, la Mountain View. Părinții lui Winans au fost chimiști și, datorită acestui lucru, subiectul a fost cu atât mai interesant.