Perioada 2012 - 2021 reprezintă cel mai călduros interval de zece ani consecutivi din istoria măsurătorilor, în România, a afirmat, vineri, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

CaniculaFoto: K Vitthayanukarun, Dreamstime.com

Potrivit acesteia, anul 2019 rămâne în topul celor mai călduroşi ani din istoria măsurătorilor, în România, iar 2012 - 2021 a fost cea mai călduroasă perioadă de zece ani consecutivi.

De asemenea, anul 2021 a fost al cincisprezecelea an cel mai călduros, care a adus şi recorduri din punct de vedere al fenomenelor meteorologice extreme.

O analiză a primelor zece luni, între 1 septembrie 2021 - 15 iunie 2022, comparativ cu 2019 - 2020, arată caracterul secetos în Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia. În acest an, în aceste zone, cantitatea medie la nivel regional se situează sub 400 de litri pe metru pătrat, ceea ce evidenţiază caracterul de regim pluviometric secetos în aceleaşi zone - Moldova, Dobrogea, Muntenia, dar exceptând uşor Oltenia, cu o valoare uşor peste ce ar însemna la limită, a explicat Mateescu, citată de Agerpres.

O masă de aer tropical va traversa țara

Reprezentanta ANM a mai spus că în perioada imediat următoare vremea se va încălzi considerabil în România, ca urmare a unei mase de aer tropical care va traversa țara.

  • "În prezent, cele mai afectate zone rămân în continuare partea de est, Moldova, Dobrogea, Bărăganul. Nu în ultimul rând, vestul ţării, în Banat, în Crişana şi chiar Maramureş.
  • După cum ştim, vom avea în vigoare o avertizare meteorologică cod galben pentru fenomene de instabilitate atmosferică, averse cu caracter torenţial, intensificări ale vântului, izolat, căderi de grindină astăzi şi mâine, în cea mai mare parte a ţării, exceptând zona litoralului şi extremitatea de vest a ţării.
  • Dar, aşa cum s-a întâmplat şi cum se întâmplă de fiecare dată, caracterul localizat şi precipitaţiile pe secvenţe scurte de timp la nivelul suprafeţelor afectate de secetă cu siguranţă vor avea un aport nesemnificativ.
  • (...) După această perioadă, începând din 21 iunie până cel mult în 24 - 25, masa de aer tropical care la acest moment afectează Europa de Vest, cu siguranţă va aborda şi zona ţării noastre şi va aduce primele zile în care valorile de temperaturi să se apropie şi să depăşească pragul unei zile de caniculă 35 de grade", a menţionat Elena Mateescu.